Lifestylejournaliste Karlijn Visser legt uit hoe je een ‘holistische thuis’ creëert: “Metaal en droogbloemen zijn een no-go”

doorValérie Wautersop 03/09/2021

‘Holistisch wonen’ is de nieuwe trend, een manier om heel bedachtzaam een (t)huis te creëren waarin je je goed voelt. In de woning van lifestylejournaliste Karlijn Visser, co-founder van onlinemagazine holistik.nl, zorgt elk meubel, elke kleur en elke plant ervoor dat zij en haar gasten in het huis tot rust komen. Ze legt uit wat je qua inrichting beter wel en niet doet als je van je thuis een veilige cocon wil maken. “Een ronde eettafel is een sfeerverhogend element.”

Holistisch wonen?

Karlijn Visser: “In de eerste plaats betekent holistisch wonen voor mij zorgen dat je woonomgeving een verlengstuk is van jezelf. Dat het een plek is waar jij volledig jezelf kan zijn, waar je je veilig voelt en kan opladen. Wat je nodig hebt om die ervaring te beleven, is natuurlijk voor iedereen anders. Denk aan bepaalde kleuren, materialen en objecten uit de natuur waar je blij van wordt. In mijn geval is dat een combinatie van natuurlijke materialen zoals hout, wol en rotan met messing en veel groen van planten. Ook ben ik verknocht aan de grote glinsterende agaat in mijn slaapkamer en een stuk versteend hout in de woonkamer.”

Volumineuze interieurelementen

Karlijn Visser: “Wat ik zelf heb geleerd van interieurdesigner Mayke Heling is om met volumineuze objecten te werken. Dat zet een ruimte meteen ‘aan’. Ook tipte ze mij het inzetten van een ronde eettafel als sfeerverhogend element. In de slaapkamer werkt een royaal fluffy vloerkleed goed, waar je meteen warme voeten van krijgt zodra je de eerste stap uit bed zet. Dimmers zijn ook een must volgens Mayke om een ontspannen sfeer neer te zetten. Net als wat gewaagdere kussentjes in een felle kleur of met een opvallende print, en leuke lijstjes gevuld met persoonlijke tekeningen of kunstwerkjes.”

Krachtige kristallen

Karlijn: “Kristallen zijn de schatten van Moeder Aarde en zijn niet alleen prachtig om naar te kijken. Je kan ze ook inzetten om voor jezelf thuis minirituelen mee te creëren, bijvoorbeeld bij volle maan of tijdens een dagelijkse meditatie. Een andere tip is om een kristal op je nachtkastje te leggen en deze in je hand te nemen voor het slapengaan. Vertel de steen vervolgens drie dingen of momenten waar je dankbaar voor geweest bent die dag.”

Kiezen voor kleur

Karlijn Visser: “Kleur helpt om je woonkamer meteen de juiste sfeer te geven. Zelf heb ik een hoek van mijn eetkamer in zachtblauw geverfd (met Skylight van Farrow & Ball) en een wand in de voorkamer van de woonkamer aarderood (met Book Room Red, ook van Farrow & Ball). De aardekleur in mijn voorkamer helpt mij om te gronden en de kleur Skylight vind ik heel prettig om naar te kijken. Ik word er rustig van. Mijn woonkamer is ook een echte relaxplek omdat ik er bewust voor heb gekozen om geen salontafel voor mijn bank neer te zetten. Zo heb ik alle ruimte voor mijn yoga/meditatie/sportieve bezigheden voor de bank.”

Warm welkom

Karlijn Visser: “Je gasten het gevoel geven dat ze welkom zijn in jouw woning doe je in de eerste plaats door goed zorg te dragen voor het plekje waar je woont. Bijvoorbeeld door je planten wekelijks water te geven, met regelmaat schoon te maken, af en toe een roomspray erbij te pakken en vooral zelf uit te stralen dat je blij bent met de plek waar je woont. Zo voelen je gasten dat je liefde hebt gestopt in de plek waar je leeft. Een warmer welkom kan ik me niet voorstellen.”

De ultieme ontspanningsruimte

Karlijn Visser: “Laat zo min mogelijk rommel slingeren in je slaapkamer. Zorg voor een frisse kamer door ’m regelmatig stofvrij te maken en te luchten. Zelf heb ik mijn slaapkamer omgedoopt tot een soort van donkere grot. Zowel de muren als het plafond heb ik in de kleur London Clay van Farrow & Ball geverfd. Dat geeft me een beschut, knus gevoel waardoor ik altijd zin heb om onder de wol te kruipen en meteen in dromenland ben. Meestal spray ik van te voren nog even met een sleepspray met essentiële olie om helemaal tot rust te komen.”

Dit kan je beter niet doen

Karlijn Visser: “Vanuit de Feng Shui zijn er allerlei do’s and dont’s voor in je huis. In het lijstje van do’s staat ontspanning als hoogst genoteerde agendapunt. Voor een goede Chi vermijd je bijvoorbeeld rondslingerende spullen en hoekige objecten waar de energie niet soepel langs kan stromen. Ook het gebruik van apparatuur dient – zeker in de slaapkamer – minimaal te zijn. Je telefoon, laptop en tablet representeren de verbinding met de buitenwereld. Geen van die slimme beeldschermen sust je in slaap. Meer zelfs: ze doen het tegenovergestelde. Ze schreeuwen om je aandacht en willen die zo lang mogelijk vasthouden. Vermijd daarom alle apparaten die je verbinding met de buitenwereld versterken terwijl je eigenlijk thuis tot rust wilt komen.” 

“Daarnaast horen ook opgezette dieren, (te veel) droogbloemen en harde vormen niet thuis in een Feng Shui-proof interieur. Daarnaast hou ik ook niet van harde kleuren in combinatie met scherpe materialen als metaal. Ik krijg al de kriebels bij de gedachte alleen…”