Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

'Magic nine' adviezen helpen bij burn-out

doorLynn Guillaumeop 08/06/2017

Natuurlijk is iedere burn-out anders en valt de oplossing niet in hapklare tips te gieten. Maar dat betekent niet dat je helemaal machteloos staat. De 'magic nine' adviezen van stressdokter Luc Swinnen gelden voor ieder burn-out slachtoffer en zijn praktisch én haalbaar.

Magic 1: schakel professionele hulp in

Neem een vaste dokter onder de arm. Is je huisarts niet echt thuis in dit probleem (en dat gebeurt weleens), zoek dan gespecialiseerde hulp. Speel open kaart en informeer je arts open en correct. Neem zijn adviezen au sérieux.

Magic 2: zorg voor een vaste structuur en afwisseling

Het zou kunnen dat je tot voor kort enkel voor je job, voor je gezin of voor beide leefde. Nu moet je je leven weer zelf in handen nemen.

* Zorg voor een vaste structuur. Ontwaak, ontbijt, douch en rust op vaste tijdstippen.

* Zorg daarnaast voor variatie. Las geregeld wat ontspanning in, ga iets drinken met een vriend(in), loop op je gemak een blokje om, luister naar muziek, lees een boek, pik eens een filmpje mee, kijk naar de sterren en de maan...

* Laat enkele openingen in je agenda of in je vaste structuur: heerlijk om tijd te hebben voor iets wat niet gepland is.

Magic 3: zorg voor één ding tegelijk

Stop met 'ja' te zeggen tegen iedereen die je iets vraagt. No more Mister Nice Guy of plus jamais Madame Oui.

Stop met multitasken. Met je mails te lezen op het toilet, met sms'en terwijl je autorijdt, met telefoneren terwijl je televisiekijkt, met koken en discussiëren tegelijkertijd, met sporten en social talk, met het opstellen van lijstjes terwijl je aan het eten bent... Kortom, je doet voortaan nog maar één ding en focust je alleen daarop. Je tevredenheid zal je sterker maken.

Magic 4: luister naar je ziel, verstand, lijf en leden

Je burn-out kwam binnen als een slapend gif. Je lijf gaf tientallen signalen en je negeerde ze. Nu stop je met negeren. Als je lijf roept dat het pijn doet, houd je gas in. Als je ziel in het ijle begint te zweven, zet je haar zachtjes weer op de grond. Als je verstand je zegt even te stoppen, las je meteen een pauze in. Je stelt je ontspanning niet meer uit. Ontspan, nu meteen. Hou van je lichaam en van jezelf, want je bent het waard. Elke dag, elk uur. Ook en vooral NU.

Magic 5: zorg zelf voor je dagelijkse portie lachen of laat anderen ervoor zorgen

Als je terugkijkt naar je leven voor je burn-out moet één ding duidelijk zijn: je lachte nog zelden of nooit. Lachen is nochtans essentieel om - bij wijze van spreken - te overleven. Door te lachen maakt je lichaam endorfines aan: stoffen die stress helpen bestrijden en je een geluksgevoel geven.

Ga dus actief op zoek naar manier om meer te lachen. Kijk naar lachfilmpjes op YouTube of bekijk een komedie op tv, denk terug aan de grappige momenten uit je leven, ga naar feestjes met blije, lachende mensen, vier met anderen de mooie dingen van het leven, haal de banden met de grappigste mensen uit je leven weer aan, leer in de yoga of met meditatie lachen met de buik, lach naar anderen (je zal zien hoe vaak je een lach terugkrijgt)...

Magic 6: live your life now

Stop met te zorgen voor morgen, je toekomst en de toekomst van iedereen om je heen. Leef je leven hier en nu en nergens anders.

Magic 7: zorg voor 'e-less moments'

E-less moments zijn heel belangrijk. Schakel af en toe alle e- uit. Je televisie, radio, vaste pc, laptop, iPad, tablet, gsm, vaste telefoon, horloge, wekker, deurbel, gps, bluetooth... Zet ze eens allemaal uit en ga de tuin in of trek naar het strand. Geniet van het alleen zijn.

Magic 8: dompel je onder in de liefde van al wie jou lief is

Zorg voor je geliefden. Breng tijd met hen door: ontbijt samen, trek er samen op uit, lach en huil samen, ga samen op reis, drink een glas en deel je leven met hen.

Magic 9: geniet van echte lichaamsverzorging

Laat af en toe voor je zorgen. Breng eens vaker een bezoek aan de kapper. Zoek er een die je slapen en hoofdhuid na het wassen enkele minuten masseert: heerlijk ontspannend. Laat geregeld je gezicht verzorgen. Een reiniging, herstelbehandeling of gezichtsmassage doet wonderen. Ga eens naar de sauna. Verzorg je handen en voeten. Ga eens langs de manicure en laat je nagels mooi lakken, dat geeft je een boost. Doe aan yoga, boek eens een massage, mediteer...

Meer lezen?

'101 antwoorden op stress en burn-out', Luc Swinnen & Dirk Coeckelbergh (Van Halewyck, € 19,99)