Mei Plasticvrij: redactrice Sophie gaat de uitdaging aan (week 2)

doorSophie Vereyckenop 14/05/2018

Daar sta je dan. Kletsnat en klappertandend, met iets dat lijkt op een stuk zeep in de ene hand, smartphone in de andere. Omdat je het geweldige idee had je haren vanaf nu alleen nog maar te wassen met een verpakkingsvrije shampoo. En omdat je vergat op voorhand even op te zoeken hoe je zo’n ding in godsnaam gebruikt.

Vanaf heden is de volle twee vierkante meter van mijn douche verpakkingsvrij. Vloeibare douchegel, shampoo, conditioner en bodylotion werden ingeruild voor vaste exemplaren. Zonder plastic verpakking, maar mét een handleiding, zo bleek dus. Het - gelukkig - korte instructiefilmpje op YouTube (ik ben nu eenmaal een kind van mijn tijd) leert mij dat de praktijk best meevalt. Even de haren en shampoobar natmaken en vervolgens kort inwrijven, is al voldoende om de scepticus in mij te overtuigen. En wanneer ik een uurtje later met een fris gewassen op het werk aankom, kan ik trots vertellen dat er geen gram plastic aan te pas kwam.

Helaas verloopt de rest van mijn plasticvrije leven minder vlot. Mijn favoriete crackers blijken plasticeptiongewijs alleen maar inclusief plastic verpakking ín een andere plastic verpakking te komen, wat een hartverscheurend afscheid met zich meebrengt. Al mag ik mezelf nog gelukkig prijzen, volgens het lief. Want stel je voor dat Leonidas de pralines in plastic doosje verpakte in plaats van karton. Hij heeft een punt. Het had erger kunnen zijn. Het mooie aan de uitdaging is echter dat je niet meteen cold turkey moet gaan. Je hoeft echt niet zelf je eigen notenmelk te fabriceren of als een chemicus in wording je eigen schoonmaakmiddelen te brouwen. Je doet gewoon doet wat je kunt, en met een paar kleine aanpassingen kom je al een heel eind. Voor wie ook graag zijn of haar steentje wil bijdragen (zonder ook meteen YouTube-filmpjes te moeten kijken tijdens het douchen), lijst ik er graag enkele op:

 Dit doe je in de winkel

  1. Gebruik geen plastic tasjes voor fruit en groenten maar leg ze los in je tas
  2. Koop droge voeding in bulk
  3. Winkel met een herbruikbare tas
  4. Ga eens naar een verpakkingsvrije winkel (en vergeet je eigen doosjes niet)
  5. Koop zoveel mogelijk producten in een navulbare verpakking

Dit doe je zelf

  1. Drink kraantjeswater. Fans van spuitwater: onze favoriete aankoop van 2017 moet ongetwijfeld een Sodastream geweest zijn
  2. Vervang plastic folie en aluminiumfolie door herbruikbare doosjes, een foodwrap of de nostalgische brooddoos
  3. Mijd verzorgingsproducten met microbeads (meer info: beatthemicrobead.org)
  4. Gooi het plastic dat je al hebt niet zomaar weg, maar hergebruik het
  5. Weiger plasic freebies 

Meer info en tips vind je op www.meiplasticvrij.be