Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

10 slimme tips voor meer (kwali) tijd

doorValérie Wautersop 02/09/2016

Met deze 10 slimme tips van professional organizer en personal coach en auteur van ‘Het slimme organizing boek’ Sara Van Wesenbeeck win je elke dag heel wat (kostbare) tijd:

Tip 1: Ga aan de slag met goede gewoontes
Introduceer enkele goede gewoontes in je leven en werk, die maken meteen het verschil. Integreer goede gewoontes onder meer op de drukke momenten van de dag. Bereid je ochtend ’s avonds al voor: leg je kleren klaar, dek de ontbijttafel ... Je wint tijd en rust in de ochtend, en dat levert ook tijdens de rest van de dag grote tijdwinst op.

Tip 2: Plan wat meer

Als je jezelf, je gezin, je werk en dus ook je tijd slim wil managen, is plannen belangrijk. Gebruik je agenda niet alleen op het werk, maar ook thuis, want ook daar is heel wat te doen en dus te plannen. Zo ben jij meester over je tijd.

Tip 3: Stop met multitasking
Pak je honderd dingen tegelijk aan, maar gaat niets echt goed omdat je je aandacht voortdurend over verschillende taken aan het verdelen bent? Of loop je te zigzaggen, waarbij je overal nieuwe dingen opstart voor het vorige klaar is? Doe voortaan één ding per keer, werk dat volledig af en pak dan pas iets nieuws aan.

Tip 4: Geef al je spullen een vaste plaats
Loop je ook de hele dag te zoeken naar je spullen? Of is ‘spullen verplaatsen’ een fulltime job geworden? Geef alles voortaan een vaste plaats, en leg alles na gebruik altijd meteen terug op die plaats. Zo hoef je nooit meer te zoeken naar je spullen en win je zeeën van tijd.

Tip 5: Breng orde in je digitale leven
E-mail(en) is veruit één van onze grootste tijdvreters. Een snelcursus: zorg voor een overzichtelijke mappenstructuur, lees elke mail maar één keer en beslis meteen wat je ermee gaat doen, zet het ping-geluid van de inkomende mail af zodat je je aandacht bij je taak kan houden en je ze sneller kan afwerken.
Win veel tijd door je mails gegroepeerd, twee à drie keer per dag te behandelen, in plaats van telkens als ze in je mailbox vallen. Lees je mails alleen op het werk en niet thuis. Zet je gsm of smartphone af en toe eenvoudigweg uit.

Tip 6: Maak keuzes en stel prioriteiten
Schrappen, minderen, prioriteiten stellen ... veel mensen hebben het er moeilijk mee omdat er zo veel ‘moet’. Vraag je af of de wereld zal vergaan als jij de schaar zet in het aantal taken, als je de frequentie en de lengte aanpast? Door genoegen te nemen met minder, ben je heus geen minder goede moeder of vader of baas of collega, maar je krijgt er wel (innerlijke) rust en meer tijd voor in de plaats. Aan jou de keuze.

Tip 7: Zeg eens wat vaker ‘nee’
Je bent niet verplicht om op elke vraag ‘ja’ te antwoorden. Door ‘nee’ te zeggen, baken je je taken en werk af en zorg je ervoor dat niet alles systematisch in jouw mand terechtkomt. Met slechts dat ene woord win je meer tijd dan je ook maar kan vermoeden.

Tip 8: Delegeer
Gooi het roer om en maak een nieuwe afspraak met jezelf: delegeer! Geef taken uit handen: aan je huisge- noten - jong en oud -, huur schoonmaakhulp of een tuinman in, werk samen met een strijkatelier, vraag hulp ... Anderen zullen het misschien anders en minder snel doen, maar de taken zijn wel afgewerkt en de gewonnen tijd kan jij aan iets leuks besteden.

Tip 9: Verlies (schijnbaar) tijd om tijd te winnen

Vergeet niet te pauzeren! Ja, ook daar kan je heel wat tijd mee winnen. Plan altijd (korte) pauzes in, zelfs op de drukste dagen. Neem letterlijk even afstand van je taken, strek de benen. Met opgeladen batterijen werk je daarna veel efficiënter verder. Door schijnbaar tijd te verliezen, creëer je heel wat tijd!

Tip 10: Relativeer
Relativeer, behoud je gevoel voor humor, bewaar de glimlach. Als er ondanks al je voorbereidingen en acties toch nog wat ‘misgaat’, laat dan de moed niet zakken, lach, maak een grapje en denk aan al die keren dat het wel goed ging. Voor elk probleem is er immers een oplossing.