Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Minder stress dankzij minder spullen

doorTatjana Peetersop 26/07/2018

Ken je dat, dat je zo eens rondkijkt in de woonkamer en plots beseft dat je teveel spullen hebt? Maak met die gedachte voor eens en voor altijd komaf en kies voor een minimalistische levensstijl. Een manier van leven waarin ‘minder is meer’ centraal staat.

Als je kiest voor een minimalistische levensstijl dan is de eerste stap in de goede richting ‘bewuster winkelen’. Stel jezelf bij elke aankoop de vraag: ‘Heb ik dit echt nodig’? Negen kansen op de tien is dat niet het geval. Op dat moment is het een bewuste keuze om het item in het winkelrek te laten staan.

Je leven hoeft niet in een koffer te passen

Minimalisme heb je in verschillende gradaties. Fanatiekelingen geven enkel geld uit aan het levensnoodzakelijke zoals eten, kleding en onderdak. Anderen nemen deze levensstijl met een korreltje zout en kopen af en toe wel eens iets meer dan dat. Een goed boek, een schilderijtje voor aan de muur of een leuk kleedje: je leven hoeft echt niet in een koffer te passen wanneer je een minimalistische levensstijl wil omarmen. Het belangrijkste wat je moet onthouden is dat je bewust consumeert en niet langer koopt om maar te kopen.

Zet de stap naar een minimalistische levensstijl

Wil je graag zelf de stap zetten naar een meer minimalistische levensstijl? Volg dan onderstaande vijf stappen en voor je het weet ga jij met minder stress door het leven. Want ja, een omgeving met weinig spullen brengt je tot rust.

Stap 1: Bekijk de documentaire “Minimalism: a documentary about the important things” om meer inzicht te krijgen in de keuze voor een minimalistische levensstijl. (Beschikbaar op Netflix)

Stap 2: Start een opruimactie per ruimte. Analyseer je spullen grondig en doe er iets mee. Houden, verkopen, weggeven of weggooien zijn vragen die je jezelf bij elk item stelt.

Stap 3: Breng de verzamelde spullen naar hun bestemming. Bijvoorbeeld de kringloopwinkel of het containerpark.

Stap 4: Geniet van de rust die je gecreëerd hebt.

Stap 5: Denk twee keer na voor je iets nieuws koopt.