Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Minder stress met de juiste ademtechniek

doorValérie Wautersop 08/09/2016, laatst bijgewerkt op 30/08/2016

Als je stress hebt - al is het maar vijf minuutjes - produceert je lichaam een halfuur lang stresshormonen. Als we stressen of schrikken, gaan we héél diep inademen waardoor onze hersenen en spieren extra zuurstof krijgen. In de oertijd diende dat om te vluchten of vechten. Het is dus een oude menselijke reflex. In onze jachtige maatschappij ademen we met z’n allen heel vaak te veel in (als we stressen) en vergeten we goed uit te ademen! Gelukkig is je ademhaling één van de stressmotoren die je makkelijk zelf kan herprogrammeren.

Zo adem je de stress weg:

  • Ga ontspannen op een stoel zitten. Leg je handen losjes in je schoot.
  • Adem diep in en daarna langzaam uit.
  • Herhaal dit vijf minuten lang. Op die manier reguleer je het calcium- en zuurstofgehalte in je bloed en word je rustiger.
  • Kies nu twee typische dingen waar je altijd van gaat stressen, bijvoorbeeld je rinkelende gsm of je wekkerradio. Spoor je stressuitlokkers op.
  • Plak op de voorwerpen die je associeert met stress een papiertje met daarop in vette letters ‘ADEM UIT’! Elke keer dat je tegen je stressfactor aanloopt, lees je dat en adem je veel langer uit dan in.
  • Na vier weken oefenen zal je lichaam de automatische reflex ontwikkelen om in die twee stressmomenten (gsm en wekker) goed uit te ademen en op die manier die stressmomenten aanzienlijk te beperken. Daarna kan je andere stressfactoren aanpakken!