Na de droogbloemen vallen we nu ook weer voor het wildplukherbarium: een wildplukster legt uit hoe je eraan begint

doorFleur De Backerop 30/08/2021

Bloemen en planten inplakken of gedetailleerd natekenen, het gebeurt niet meer uitsluitend in stoffige biologielokalen. Want na de revival van de droogbloemen, is nu ook het herbarium terug van weggeweest.  Leerrijk én therapeutisch, zo’n boekje aanleggen met gedroogde bloemen. Met de tips van wildplukster Leoniek Bontje doe je het goed.

Sinds een goed jaar staat een leven dichter bij de natuur hoog op ons prioriteitenlijstje. Gelukkig leerden we ook dat we het daarvoor niet te ver moeten zoeken. De Nederlandse Leoniek Bontje beseft dat al langer. De kunstenares, wildplukker en kruidkundige houdt zich sinds 2012 bezig met eetbare en geneeskundige planten. 

“Nu de interesse in planten weer groeit, is het van belang ze te kunnen herkennen en ze goed te leren kennen”, vertelt ze in haar boek ‘Pluk en bewaar’, de opvolger van ‘Wildplukken’ en ‘Plant als medicijn’. “Dat doe je door ze te zoeken, te verzamelen, te voelen, te ruiken, te proeven en te drogen, door ze na te tekenen, te fotograferen of in te plakken in een herbarium. En door dat te herhalen, herhalen, herhalen.”

Ja, na de spectaculaire revival van de droogbloemen is het wildplukherbarium aan de beurt. Benodigdheden: een boekje om aantekeningen te maken of een plant/bloem tussen de pagina’s te leggen, een schaar en handschoenen, een telefoon met camera (de app ‘Obsidentify’ van Natuurpunt herkent fauna en flora in één klik!) of een determinatieboekje. Eventueel een tekenboek, potlood en aquarelsetje. Meer heb je niet nodig om op wildplukmissie te gaan.

Vier seizoenen

Terug thuis volstaan vloeipapier, enkele zware boeken en een dosis geduld om de bloemen en planten te laten drogen. Daarna is het tijd voor plak- en tekenwerk. “Zet bij elke plant de Nederlandse en Latijnse naam erbij, met datum en vindplaats. Dan kan je per seizoen teruggaan naar de vindplaats en kijken hoe de plant zich ontwikkelt”, zegt Leoniek. “Als je wil, zoek je op waar de plant medicinaal goed voor is en zet je dat erbij. Je kan eventueel zelfs aanvullen met recepten.”

Of je je nu verliest in de perfecte vormgeving van je boekje, de jacht op hét perfecte blad of gewoon de natuur verder wil ontdekken: (buiten)pret verzekerd!