Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Nerveus? Zo krijg je jouw zenuwen weer onder controle

doorNathalie Topsop 03/02/2017

Klamme handjes, trillende benen en gestotter: zenuwen kan je niet verbergen. Gelukkig kan je ze wel verhelpen. Met deze trucs vind je in minder dan vijf minuten je kalmte terug.

Adem door een neusgat
Een tikkeltje vreemd, doch uiterst efficiënt: dat is de beste manier om deze eeuwenoude techniek te omschrijven. Zet je even op een comfortabele stoel en zorg ervoor dat je schouders en rug recht zijn. Sluit dan je linkerneusgat af met je linker wijs- en middenvinger terwijl je diep in- en uitademt door je rechterneusgat. Wissel daarna van kant en adem opnieuw in en uit. Herhaal een tot drie minuten en voel hoe kalmte zich opnieuw meester van je maakt.

Drink een kopje groene thee
Groene thee bevat immers L-theanine en epigallocatechin gallaat of EGCG. Het eerste is een aminozuur dat stress en angst helpt verlichten, het tweede een antioxidant dat kalmte brengt én vet sneller doet verbranden.

Tel achterwaarts
Het klinkt stom, maar focussen op cijfers doet de muizenissen tijdelijk uit je hoofd verdwijnen. Zeker als je begint bij 999.

Geef jezelf een peptalk
In momenten van onzekerheid durven we al eens doemdenken. Negatieve gedachten als ‘Het zal me sowieso niet lukken’ of ‘Ik ben niet goed genoeg’ staan echter danig in weg van je succes. Prent jezelf daarom in dat het wél zal lukken. Die mentale oppepper kan je stilletjes in jezelf uitspreken of – beter nog – luidkeels voor de spiegel. Eens je bevrijd bent van je donderwolken, zal je vanzelf weer rustiger worden.

Fake it till you make it
De houding maakt de vrouw. Dat jij vanbinnen dood gaat van de zenuwen, hoeft niemand te weten. Camoufleer je onzekerheid daarom met de juiste lichaamshouding. Loop met rechte rug of zit rechtop, spreek luid, duidelijk en rustig, kijk mensen recht aan en hou je hoofd opgeheven. Ook al voel je je in eerste instantie onzeker, een zelfverzekerde lichaamshouding zal je kalmeren en meer zelfvertrouwen geven.