Nieuws onder de loep: is te veel werken schadelijk voor je gezondheid?

doorNele Annemansop 10/08/2017

Hoewel lange dagen kloppen zich vaak positief uit in je portemonnee, verhoogt het helaas ook je kans op vroegtijdig overlijden. Althans, volgens een onderzoeksteam van de University College in Londen. Maar klopt dat nieuws wel? Wij zochten het voor je uit.

Uit een nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift European Heart Journal, blijkt dat mensen die meer dan 55 uur per week werken 40 procent meer kans hebben op voorkamerfibrillatie, een hartritmestoornis die kan leiden tot beroertes en hartfalen.

Het onderzoek
Voor de studie verzamelden de onderzoekers acht eerdere studies waarin gezocht werd naar de impact van lange werkdagen op het voorkomen van voorkamer- of boezemfibrillatie. Ze beschikten over de gegevens van 85.494 volwassenen (65% vrouwen, 35% mannen) van gemiddeld 43,4 jaar oud, uit diverse Europese landen die gemiddeld 10 jaar werden opgevolgd. Bij aanvang van de studie had niemand hartritmestoornissen en tegen het einde werden er 1.061 gevallen genoteerd.

Van alle deelnemers hadden ze gegevens over hun werkuren en op basis daarvan werden ze in categorieën ondergebracht, gaande van deeltijds werken (minder dan 35 uur per week) tot meer dan 55 uur per week. De meeste deelnemers (62,5%) zaten in de tussencategorie en werkten gemiddeld 40 uur. De groep die meer dan 55 uur per week werkte, telde 4.484 mensen (5,2%). Voorkamerfibrillatie kwam 40% vaker voor in deze langwerkende groep in vergelijking met alle andere groepen.

De onderzoekers besluiten dat lange werkdagen mogelijk het risico op voorkamerfibrillatie vergroten.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?
Het aantal mensen dat in deze studie voorkamerfibrillatie ontwikkelde bedroeg 1,24%, wat weinig is. Wanneer je meer dan 55 uur per week werkt en je risico met 40% stijgt, dan betekent dit dat je 1,74% risico loopt, wat nog steeds heel weinig is. 40% klinkt spectaculair, maar is het in dit geval dus niet. Bovendien zijn de cijfers gebaseerd op de kleine groep harde werkers, wat ze nog minder betrouwbaar maakt. Er zijn tal van andere verklaringen mogelijk waarom deze groep een iets verhoogd risico op hartritmestoornissen zou lopen. Mogelijk kennen ze meer stress, roken ze vaker of drinken ze meer alcohol. Ook is de kans reëel dat ze minder vaak aan sport toekomen.

Bron: Gezondheid & Wetenschap.