Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Nood aan meer energie? Verander je attitude!

doorLieve Claeysop 29/03/2017

Lijd je aan een chronisch gebrek aan energie? Naar verluidt zou ook je attitude daarin een rol kunnen spelen. Met deze kleine gedragswijzigingen blaak je voortaan van vitaliteit.

Neem tijd
Wie het gewend is om op het werk veel tegelijk te doen aan een hoog tempo, zal zich vaak ook in z'n vrije tijd bij alles beginnen te haasten. Daardoor krijg je al snel het gevoel dat je geen tijd meer hebt voor jezelf of je familie en vrienden. Sta daarom eens stil bij alle zaken die je aan het doen bent. Zijn het ook de dingen die je wil doen? Als je bij alles wat je doet eigenlijk het gevoel hebt dat je iets anders wil doen of ergens anders wil zijn, dan zal dat voortdurend voor onrust en gejaagdheid zorgen, en dat zijn echte energievreters. Probeer er daarnaast voor te zorgen dat je altijd voldoende tijd voorziet tussen je afspraken, of ze nu privé of voor het werk zijn. Op die manier kan je rekening houden met onvoorziene omstandigheden en tussendoor de tijd maken om te eten, een wandeling te maken of een praatje te slaan. Door in die pauzemomenten iets leuks te doen, krijg je gedurende de hele dag weer nieuwe energie.

Sta stil bij je geklaag
We klagen allemaal weleens, maar merk je dat jouw klachten steeds vaker over hetzelfde onderwerp gaan, sta er dan eens bij stil. Achter elk geklaag gaat namelijk een verlangen schuil. Klaag jij voortdurend over je werk, dan zou het weleens kunnen dat je eigenlijk toe bent aan een nieuwe job of uitdaging. Probeer daarom te achterhalen welke persoonlijke wens er achter jouw klacht kan zitten en ga na of je iets kan veranderen aan die zaken waar jij niet tevreden over bent.

Aanvaard complimenten
Niets zo fijn als een compliment krijgen, maar toch hebben we de neiging om die positieve commentaren te bagatelliseren door ze te beantwoorden met bijvoorbeeld 'Oh, maar het stelt niets voor'. Doe dat niet, en antwoord in het vervolg eens gewoon met 'Dank je wel'. Die reactie is zowel voor jou als voor de gever van het compliment veel leuker. Probeer complimenten weer te aanvaarden zoals een kind dat doet: zij gaan ervan stralen en krijgen er extra energie van.

Uit je gevoelens
We durven de mensen die we graag zien zelden te vertellen wat we voor hen voelen. Zeg voortaan wel eens tegen je familie en vrienden dat je hen graag ziet, waardeert of bewondert. Lieve woorden zijn het mooiste cadeau dat je kan geven: ze zorgen voor kracht en energie.

Wacht niet
Veel mensen stellen het verwezenlijken van hun dromen uit tot de omstandigheden beter zijn. 'Als de kinderen het huis uit zijn, ga ik weer studeren', of 'Over twee jaar ga ik eindelijk tijd maken voor die hobby'. Waarom zou je wachten om aan iets te beginnen wat je nieuwe energie kan bezorgen? Maak nu een plan om te kunnen doen wat je graag wil, de omstandigheden zullen zich dan vanzelf wel schikken.

Geef je grenzen aan
Het gevoel hebben dat je geleefd wordt, laat je met een leeg gevoel achter. Vaak is dat gevoel een gevolg van het feit dat je te weinig 'nee' durft te zeggen, waardoor anderen je belasten met vervelende klussen, extra werk ... en jij de controle over je eigen leven mist. Durf je eigen keuzes te maken en pas je niet voortdurend aan anderen aan. Durf gerust 'nee' te zeggen als iemand je vraagt om iets te doen en jij dat niet ziet zitten. Vind je dat moeilijk? Denk er dan eens aan hoe vaak anderen al 'nee' tegen jou gezegd hebben. Veel kans dat je dat toen heel normaal vond.

Drijf mee met de stroom
Maak je op voorhand niet nodeloos zorgen over mogelijke problemen, maar drijf gewoon mee op de stroom van het leven. Obstakels komen onvermijdelijk op je pad, maar besef dat die je niet tot stilstand hoeven te brengen, je vindt na een tijd wel een weg eromheen.