Op zoek naar een job? Met deze 11 tips ziet jouw LinkedIn-profiel er piekfijn uit!

doorBirte Govartsop 01/02/2020

Instagram en Facebook hebben voor de meeste mensen weinig geheimen. Hetzelfde geldt niet voor LinkedIn. Jammer, want een goed profiel op hét sociale medium voor professionals zou er weleens voor kunnen zorgen dat je binnen de kortste keren je droomjob te pakken hebt. Wij geven 11 tips om je profiel niet alleen te vervolledigen, maar ook nog eens aantrekkelijk te maken voor recruiters.

1. Neem de tijd om je profiel te vervolledigen

Des te completer je profiel, des te meer kans dat recruiters je zullen vinden. Wees daarom zo volledig mogelijk. En eens ze je gevonden hebben, willen recruiters natuurlijk veel over je weten. Vul daarom zo goed mogelijk in wat je vaardigheden zijn en waar je al gewerkt hebt. Kortom: wees niet lui, maar vul elk onderdeel van je profiel in. Het goede nieuws? LinkedIn meet de volledigheid van je profiel en geeft suggesties over hoe je het sterker kan maken.

2. Maak je eigen URL

Wanneer je een profiel aanmaakt op LinkedIn, bestaat de URL uit een lange combinatie van allerlei cijfers. Dat kan beter, bijvoorbeeld simpelweg met je eigen naam erin. Klik op de homepage rechts bovenaan op 'Openbare profiel en URL bewerken' en vervolgens op 'Personaliseer de URL van uw profiel'. Pas aan, klik op 'Opslaan' en klaar!

3. Kies de juiste foto

Kies voor een foto waar je duidelijk op staat, vriendelijk kijkt en een professionele uitstraling hebt. Ben je niet zeker wat 'een professionele uitstraling' precies inhoudt? Bekijk de foto's van mensen uit je netwerk en baseer je daarop.

4. Schrijf een goede kopregel

Onder je naam staat standaard je functie en het bedrijf waarvoor je werkt, maar wist je dat je die zogenaamde kopregel kan personaliseren? Zeker als je op zoek bent naar een nieuwe job is het interessant om 'm zo catchy mogelijk te maken en in één zin duidelijk te maken wat jou onderscheidt van de rest.

5. Gebruik de omschrijving van je droomjob in je voordeel

Bestudeer de omschrijvingen van de jobs die je interesseren grondig. Welke woorden en termen komen er vaak in terug? Dat zijn hoogstwaarschijnlijk de termen waarop recruiters zoeken wanneer ze op zoek zijn naar mensen als jij. Zorg er dan ook voor dat ze vaak terugkomen op je LinkedInprofiel.

6. Denk goed na over je samenvatting of summary

De perfecte samenvatting bestaat uit drie tot vijf beknopte paragrafen waarin je het hebt over je professionele passies, vaardigheden, unieke kwalificaties en een lijst van de sectoren waarin je al gewerkt hebt.

7. Wees niet te voorspelbaar

Creatief, teamplayer, analytisch ... Het zijn slechts enkele van de meest gebruikte woorden op LinkedIn. Zorg ervoor dat jouw profiel eruit springt en wees ... juist ja, creatief!

8. Beschouw je profiel als je CV

Je CV is niet zomaar een overzicht van welke jobs je al deed, het is een middel om je verwezenlijkingen in de verf te zetten. Hetzelfde geldt voor je LinkedInprofiel. Zorg er dus voor dat je bij ervaring oplijst wat je deed, hoe goed je dat deed en op wie het een impact had.

9. Vraag om aanbevelingen

Krijg je van een collega een compliment omdat je een project tot een goed einde hebt gebracht? Vraag hem of haar dan om een aanbeveling te schrijven op je LinkedInprofiel. Overdrijf er niet mee. Eén keer per maand een goede aanbeveling krijgen is meer dan voldoende.

10. Zorg voor minstens vijftig connecties

Vijftig of minder connecties hebben op LinkedIn kan voor recruiters wijzen op drie dingen:

1. Je bent een kluizenaar die weinig mensen kent.

2. Je bent paranoïde en voegt niet graag mensen toe op LinkedIn.

3. Je kent absoluut niks van sociale media.

Enneuh ... geen van bovenstaande opties is positief. Zorg er dus voor dat je minstens vijftig tot honderd connecties hebt.

11. Last but not least: zorg ervoor dat mensen je kunnen contacteren

Vergeet niet om je e-mailadres toe te voegen aan je profiel, zodat recruiters je kunnen contacteren wanneer ze iets in je zien.