Paraskevidekatriafobie: angst voor vrijdag de 13e

doorLaurane Berkeinop 13/09/2019

Paraskevidekatriafobie: een moeilijk woord voor een fenomeen dat tal van mensen zullen herkennen. Want vrijdag de 13e is de dag waarop ongeluk ons op de loer ligt, toch?

Een eenduidige verklaring voor de angst van vrijdag de 13e, bestaat er niet. Verschillende onderzoekers hebben al geprobeerd te achterhalen waar de angst vandaan komt, maar dat is blijkbaar moeilijker dan verwacht. Sommigen beweren dat het fenomeen afkomstig is uit een volksverhaal, anderen geven de datum een Romeinse verklaring, nog anderen beweren dat het verschijnsel afstamt uit het Christendom, en recente wetenschappers beweren dan weer dat de term ontstaan is in de Verenigde Staten.

De term paraskevidekatriafobie, daar bestaat dan wel weer een logische verklaring voor. Het woord is een Griekse samenstelling. Paraskevi betekent vrijdag, deka betekent 10 en tris betekent 3. De term werd bedacht door Amerikaans therapeut en historicus Donald E. Dossey.

Enkele weetjes over ‘de ongeluksdag’:

-Ben jij Christelijk opgevoed? Dan heb jij des te meer reden om te geloven dat vrijdag de 13e jouw dagje niet is. Op het Laatste Avondmaal van Jezus waren er 13 personen aanwezig. Jezus zelf, en zijn 12 apostelen. Daarbovenop werd Jezus ook nog eens gekruisigd op een vrijdag.

-Verschillende grote rampen vonden plaats op vrijdag de 13e. In 1972 vielen er 29 dodelijke slachtoffers bij een vliegtuigramp in het Andesgebergte, en ook in Moskou stortte op die dag een vliegtuig neer. Maar liefst 176 mensen kwamen om het leven. Een andere ramp gebeurde in 2012, het cruiseschip Concordia kapseisde en maakte 32 slachtoffers.

-Zelfs Amerikaans ex-president Roosevelt leed aan paraskevidekatriafobie, hij weigerde te reizen op vrijdag de 13e.

Statistieken wijzen echter uit dat er niet noodzakelijk meer ongelukken plaatsvinden op vrijdag de 13e, en dat de tragische gebeurtenissen in het verleden op die dag puur toeval waren. Geen reden dus om vandaag je bed niet uit te komen. Ben je toch wat bijgelovig? Pak je partner dan lekker goed vast vandaag, die zal je maar al te graag beschermen!