Podcasts voor een leven in balans: deze Belgische vrouwen helpen je stoppen met diëten, je eigen pad vinden of een milde ouder zijn
Een betere work-lifebalance, een gezond lichaam en een fijne band met je kinderen: drie dingen die hoog op menig verlanglijstje staan. Gelukkig is het tegenwoordig allemaal slechts een podcast van je verwijderd. Gemaakt door Belgische vrouwen dan nog, die worstelen met dezelfde dingen als jij. Of ze al de baas zijn. Gudrun en Celien van ‘BOOST!’, Anouck en Kelly van ‘Werk & Leven’ en Kristien van ‘Radio Mama’ vertellen. “Als niemand nog nood heeft aan onze podcast, dan is onze missie pas echt geslaagd.”

Gudrun Hespel (29) is psycholoog met een selflovemissie, personal trainer, CEO van The Fittest You en Recharge (opent in het najaar!) en auteur van ‘The Fittest You’. Celien Rombouts(25) is een diëtiste met een antidieetvisie en CEO van Healthy Habits, waar ze via diverse trajecten en cursussen mensen begeleidt naar een gezonde levensstijl met een focus op emotionele, mentale en fysieke gezondheid en intuïtief eten. Samen richtten ze de app en de podcast BOOST! (°2020) op, die nu al meer dan 300.000 keer werd gedownload.
Skip the diet
Gudrun: “Met BOOST! willen we mensen wakker schudden. We willen hen helpen om hun lichaam en geest met respect en liefde te behandelen. Die missie bereiken we door met elkaar in gesprek te gaan over thema’s zoals emo-eten, stressvermindering, Instagramfilters en afslankbrol. Maar evengoed praten we met inspirerende vrouwen zoals Marijne Van Boeckel, Julie Van den Steen of Lana Bauwens.”
Celien: “We zijn het afgeleerd om naar de signalen van ons lichaam te luisteren. We weten amper nog hoe honger voelt, wat verzadiging is en hoe we met onze emoties moeten omgaan. Dat is grotendeels de fout van de dieetcultuur die ons vertelt dat we hongersignalen moeten onderdrukken, pillen moeten slikken om af te vallen en dat salades goed zijn en frieten slecht. Als gecertificeerd ‘intuïtief eten’-coach help ik mensen om de signalen opnieuw te herkennen en om op een neutrale manier naar eten te kijken. Het resultaat is minder eetbuien, minder schuldgevoel en meer zin in gezonde voeding.”
“Ik garandeer niet dat je zal afvallen, ik garandeer wel dat je gezonder en gelukkiger zal zijn. Mensen moeten vaak eerst duizend dingen geprobeerd hebben – punten tellen, vasten, shakes drinken – voor ze beseffen dat het allemaal niet werkt, dat ze een dieet altijd weer beu raken, cravings krijgen en vervolgens dubbel zoveel kilo’s bijkomen. Bovendien is de stress die bij een dieet komt kijken én het geluk dat je ervoor opoffert, veel schadelijker dan enkele kilo’s meer wegen. Het is pas wanneer mensen bereid zijn om hun gewicht op de achtergrond te plaatsen en te focussen op zelfzorg, dat wij hen kunnen helpen.”
Body en mind in balans
Gudrun: “Ik heb een zware eetstoornis gehad. Ik heb al mijn hele leven een maatje 34 en 90 procent van die tijd heb ik mijn lichaam gehaat. Geluk heeft niets te maken met je gewicht. Als ik terugdenk aan de beste momenten uit mijn leven, dan zijn dat heus niet de momenten waarop ik halsstarrig eten heb geweigerd en obsessief calorieën heb geteld.”
“Als psycholoog merk ik dat mensen niet alleen op het vlak van voeding maar vrijwel in alles het contact met zichzelf kwijt zijn. Het wordt al van kleins af aan voor ons bepaald wat ons gelukkig zou moeten maken: die studie, dat lijf, die job, die auto, dat huis, die iPhone ... en vervolgens leggen we de lat telkens hoger. Als ik dit nog bereik, dán zal ik pas gelukkig zijn. Het verbaast ons vervolgens wanneer dat niet klopt. Ik leer mensen om in zichzelf te gaan zoeken naar datgene wat hen gelukkig maakt, los van wat de maatschappij hen oplegt. Ik leer hen om te vertrouwen op hun buikgevoel.”
“Op die manier zijn Celien en ik complementair en kan je via BOOST! een volwaardig traject volgen om body én mind gezond, gelukkig en in balans te krijgen. We geven ook praktische tips: ontvolg mensen die je een slecht gevoel geven over jezelf, schrijf je uit bij nieuwsbrieven die dieetspullen promoten, kies een sport waar je plezier aan beleeft in plaats van te focussen op het verbranden van calorieën. We merken aan de talrijke reacties dat onze tips aanslaan. Wanneer mensen ons vertellen dat ze eindelijk beseffen dat ze meer waard zijn dan het getal op de weegschaal, dan weet ik dat wat wij doen ontzettend waardevol is.”
Celien: “Als niemand nog nood heeft aan onze podcast, dan is onze missie pas echt geslaagd.” (lacht)
Beluister de afleveringen gratis via getyourboost.be.
Anouck en Kelly moedigen je aan om je eigen pad te volgen
Anouck Meier (39) is een voormalig business lawyer, serieel ondernemer, marketingcoach voor ondernemende vrouwen onder de naam ‘Ampersand’ en mama van Anaïs (9) en Achille (6). Kelly Deriemaeker (39) is freelancejournalist bij krantenmagazines en damesbladen, maar ook notoir blogger op ‘Tales from the Crib’, coach en begeleider van onlinetrajecten en mama van Dexter (9) en Flo (5). Samen richtten ze de podcast Werk & Leven (°2018) op, die al meer dan 300.000 keer werd gedownload.
Textbook cases
Kelly: “‘Een ‘podcast maken? Daar moet je pas écht zot voor zijn.’ Mijn reactie in een notendop toen Anouck aan mijn mouw trok om er samen eentje te beginnen. We verdronken allebei in het werk, dat we bovendien nauwelijks gecombineerd kregen met de uitdagingen die een gezin ons boden. Laat staan dat er nog vrije tijd overbleef.”
Anouck: “Een podcast beginnen bleek tegelijkertijd het slechtste en het beste idee ooit. Er kruipt ontzettend veel tijd in – zoveel dat onze andere zelfstandige activiteiten moesten wijken – maar we halen er evengoed plezier uit én we leren erg veel bij. Ik herinner me nog goed hoe we een aflevering zouden maken rond perfectionisme en vooraf tegen elkaar zeiden dat ‘mensen die zo in elkaar zitten’ hier zeker veel aan zullen hebben. Om vervolgens tijdens de research te ontdekken dat we beiden textbook cases zijn.”
Kelly: “Onze frustratie om het allemaal gebolwerkt te krijgen bleek een onuitputbare inspiratiebron te zijn. In Werk & Leven voorzien wij je van hapklare brokjes wijsheid, echte verhalen van vallen en opstaan, geleerde lessen en tips die je helpen om bewuste keuzes te maken. Zodat je je werk en je leven naar je eigen hand kan zetten, volgens jouw regels.”
De sleutel naar succes
Anouck: “Het zijn de hoge verwachtingen die de samenleving oplegt aan ondernemers en aan jonge moeders, in combinatie met karaktertrekken zoals perfectionisme en een onweerstaanbare drang om te pleasen, die voor ons toxische cocktails bleken te zijn.”
Kelly: “Als je als kind geleerd hebt dat je waarde afhangt van goede punten en van hoe goed je kan inspelen op de noden van anderen, dan is het niet zo vreemd dat je daar op een bepaald moment mee gaat worstelen. Anouck en ik hebben allebei jobs gehad waarvoor mensen zogezegd een moord zouden doen. Jobs waarin we onze eigen baas waren. Maar als dan blijkt dat die zogenaamde droomjob jou niet de voldoening geeft die je volgens anderen zou moeten ondervinden, en dat je zelf de strengste baas bent die je ooit hebt gehad, dan is het tijd om dingen in vraag te stellen en om heilige huisjes te durven afbreken.”
“Succes heeft voor mij niets te maken met het getal op je bankrekening of met het koste wat het kost groter moeten worden. Constante groei is een vorm van kanker, zo hoorde ik ooit iemand zeggen. De nagel op de kop. We hebben de afgelopen jaren al heel wat voorstellen gekregen om een boek te schrijven, maar hebben toch telkens vriendelijk bedankt. Dan stuit je op onbegrip, want iedereen wil toch een boek schrijven? Nou nee, ik niet, of toch niet nu, en dat is helemaal oké. Voor mij heeft succes te maken met mijn goesting mogen doen, zonder daarbij enige druk te voelen.”
Anouck: “Het is niet omdat je het kán dat je het ook wil. Of moet. Mensen hebben het idee dat ze van iemand toestemming moeten krijgen om hun leven te leiden zoals zij dat willen. Wij willen hen duidelijk maken dat ze zelf kunnen kiezen en dat er meer keuzes zijn dat ze denken.”
Beluister de afleveringen gratis via werkenleven.org/podcast.
Kristien neemt je mee op haar pad naar mild ouderschap
Kristien Wollants (34) is de partner van Maarten Vancoillie (Qmusic). Ze is mama van Leon (4,5) en Ella (2,5) en Pippa (2 maand), logopediste van opleiding, ex-Qmusic-stem en -werknemer en deeltijds podcastmaker, deeltijds thuisblijfmama. Kristien geeft ouders ook onlinetraining rond emotionele geletterdheid (het uitdrukken van gevoelens in woorden) en ze heeft haar eigen podcast rond mild, afgestemd ouderschap: Radio Mama (°2019) met meer dan 500.000 downloads.
Een momentje kapen
“Voordat ik kinderen had, trok ik weleens een wenkbrauw op wanneer ik een driftige kleuter zag in de supermarkt. Bij mij zou het niet waar zijn. Onvoorwaardelijk, intuïtief, natuurlijk of mild ouderschap, ik had er vijf jaar geleden nog nooit van gehoord. Toen ik zwanger was van mijn dochter, was ik grote fan van podcasts. Die beluisteren was een momentje kapen voor mezelf, en ondertussen had ik mijn handen vrij om de was op te vouwen, een luier te verversen of fruitpap te maken.”
“Tegelijkertijd had ik op dat moment veel vragen rond het ouderschap. Zo was de borstvoeding bij Leon niet vlot verlopen en vroeg ik me af hoe ik het deze keer anders kon aanpakken. Een Vlaamse podcast rond het onderwerp vond ik niet en de enkele Nederlandse podcasts die ik vond waren behoorlijk zwart-wit: je was ofwel pro ofwel contra. Terwijl de keuze voor borstvoeding en eigenlijk het ouderschap tout court helemaal niet zwart of wit is. Ik wilde graag onderbouwde en genuanceerde informatie, zonder oordeel. En dus ging ik, met mijn vragen en mijn radiokennis, zelf aan de slag.”
Mild zijn voor jezelf
“Aanvankelijk bestonden mijn afleveringen uit openhartige babbels met andere ouders. Elk gesprek dat ik had leidde tot nieuwe inzichten en nieuwe afleveringen. Een fijn sneeuwbaleffect. Ik werd alsmaar getriggerd om meer te weten en nodigde steeds vaker experts uit: vroedvrouwen, kinderpsychiaters, opvoedkundigen. Vier seizoenen lang kan je mijn pad volgen richting intuïtief ouderschap, horen hoe ik groei als mama, inzichten opdoen en daar alsnog je eigen goesting mee doen. Maar je kan ook intunen bij een onderwerp dat jou interesseert: bevallingen, hoogsensitief ouderschap, straffen en belonen, temperamentvolle kinderen ...”
“Het is een grote misvatting dat milde ouders perfect zijn. Ook ik roep weleens tegen mijn kinderen. Mild of afgestemd ouderschap is evengoed mild zijn voor jezelf: niemand is perfect en morgen is er weer een dag. Er is geen mooier cadeau dan aan je kind te kunnen vertellen: ik ben niet perfect, dus jij hoeft dat ook niet te zijn.”
“Ik wil met mijn podcast ouders zelfvertrouwen geven om zonder schuldgevoel hun buikgevoel te volgen, een pleidooi brengen om wat vaker de wereld vanuit de ogen van een kind te bekijken én de verbinding tussen ouders en kinderen versterken. Binnenkort beval ik van mijn derde kindje, wat uiteraard weer tot nieuwe uitdagingen en thema’s leidt. Dat vijfde seizoen komt helemaal goed.” (lacht)
Beluister de afleveringen gratis via radiomama.libsyn.com.