Rijpe bananen? Dit doe je ermee!

doorMelanie Goethalsop 29/08/2016

Goed nieuws! Je hoeft je nooit meer schuldig te voelen over het weggooien van bananen met iets te veel bruine vlekjes. Vanaf nu weet je perfect wat je met de overrijpe vruchten kan doen.


1. Draai er ijs van

Snij de bananen in plakjes, vries ze in en maak er met een keukenrobot heerlijk gezond ijs van. Lekker zonder extra’s, maar voeg gerust een scheutje kokosmelk, een lepel ahornsiroop of geroosterde amandelnoten toe. Ook heerlijk in combinatie met andere diepgevroren vruchten!

2. Maak ontbijtcroques
Minder vers brood en iets te donkere bananen? Dat klinkt als muziek in onze oren. Smeer twee sneetjes in met notenboter of chocoladepasta en werk af met enkele schijfjes banaan. Strooi er kaneel over en rooster de zoete varianten op dezelfde manier als een klassieke croque-monsieur met ham en kaas. Smullen maar!

3. Leg fruitbrochettes op de grill
Spies de schijfjes banaan samen met blokjes ananas en nectarine op een stokje en leg ze enkele minuten onder de grill of op de barbecue. Draai de brochettes geregeld om en wacht tot ze kleur krijgen. Maak tegelijk een lekkere dipsaus van yoghurt, honing en zeste van limoen.

4. Maak er smoothies van
Diepgevroren schijfjes banaan passen perfect in elke smoothie: ze maken de drankjes lekker fris, extra zoet en zalig romig. Onze favoriete combinatie? Een halve kop bosbessen, een kop amamandelmelk, enkele eetlepels havermout en een volledige banaan. Voeg lijnzaad, chiazaad en amandelboter toe naar smaak.

5. Bak bananenbrood
Het is makkelijker dan je denkt! Dit is ons favoriete recept van Jamie Oliver:

Ingrediënten:

  • olijfolie
  • 250 g zelfrijzende bloem
  • 3 (over)rijpe bananen
  • 2 el vers appelsap
  • 125 g ongezouten boter
  • 2 grote eieren
  • 1/2 tl kaneel
  • 2 el honing
  • 50 g pecannoten (eventueel)

Zo ga je te werk:

1. Verwarm de oven voor op 180°C.
2. Vet de bakvorm licht in met olijfolie en poeder er een laagje bloem over.
3. Pel de bananen en prak ze met een vork in een mengkom.
4. Voeg het appelsap toe en meng goed.
5. Klop de boter in een andere kom met een houten lepel tot ze romig wordt.
6. Breek de eieren en voeg ze een voor een toe (meng goed voor je aan de volgende begint).
7. Voeg bloem, kaneel, honing en banaan toe en meng (maar overdrijf niet).
8. Lepel het mengsel in de bakvorm en bak zo'n 40 minuten in de oven (tot een prikker er droog uitkomt).