Say cheese! Selfies delen op Instagram maakt je gelukkiger

doorNele Annemansop 05/09/2020

You love them or you hate them, maar een ding is zeker: af en toe een selfie op Instagram gooien - en daar veel likes op scoren - maakt je gelukkiger. Dat blijkt althans uit een nieuwe studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift Human Behavior and Emerging Technologies.

Hoewel uit een aantal onderzoeken gebleken is dat het delen van foto’s op sociale media je welzijn verbetert, zijn er ook een resem andere studies die dat tegenspreken. Daarom wilden Australische wetenschappers nu weleens weten hoe de vork echt in de steel zit.

Voor de studie werd een enquête afgenomen van 373 deelnemers. Het onderzoek richtte zich op het actief delen van foto’s op Instagram in plaats van op de passieve consumptie van foto’s, zodat de relatie met het welzijn beter geanalyseerd kon worden. Daarbij werden vragen gesteld over welke foto’s de deelnemers delen op Instagram en hoe likes en positieve comments hun geluksgevoel beïnvloeden.

Wat blijkt? Mensen voelen zich het gelukkigst als ze selfies delen die hen veel likes en positieve reacties opleveren. En dat is geen verrassing volgens de onderzoekers. “Sociale media hebben een belangrijke invloed gekregen op het psychologische welzijn van mensen. Zulke likes en goeie commentaren kunnen dan voor een gelukkiger gevoel zorgen”, aldus hoofdauteur van de studie Julie Maclean.

Dan maar en masse selfies delen op onze Instagrampagina? Dat blijkt dan ook weer niet zo’n goed idee, tenminste als je een goede indruk wil achterlaten bij anderen. Zo toonde een onderzoek uit 2019 van de Washington State University aan dat mensen die veel selfies posten als onzekerder, minder succesvol en minder sympathiek overkomen. Een andere studie koppelde het zelfs aan narcisme. Doe dus vooral waar jij je goed bij voelt.