Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Schrijf eens een brief aan je toekomstige zelf: “Het is een vorm van therapie”

doorStéphanie Verzelenop 06/05/2023

Via de website FutureMe.org schrijf je een brief naar jezelf in de toekomst. Eén jaar, vijf jaar, tien jaar later: op de datum die jij instelt, komt de brief bij je toekomstige zelf aan. Beeld je in hoe gek het dan zal zijn om te lezen over je leven in deze vreemde tijden. 

FutureMe.org bestaat al een tijdje (sinds 2002!), maar jongeren op het sociale medium TikTok hebben de website herontdekt en delen die nu massaal. Niet verwonderlijk: snakken we niet allemaal een beetje naar de toekomst?

Een vorm van therapie

De website laat je toe om een digitale brief aan jezelf te schrijven, zo lang of zo kort als je wil. Eens de brief af is, geef je je e-mailadres door en stel je een datum in waarop FutureMe de brief aan je mag afleveren: dat kan morgen zijn, maar ook een dag in het jaar 2030. De teller op de website gaat zelfs tot 2071. 

Geen inspiratie? Op de website staan ook openbare brieven van andere mensen. Zo schrijft een zekere Scarlett in maart 2020 over hoe ze in quarantaine zit en niet naar school kan. Haar vader is ziek, maar de dokters weten niet precies wat er is en ze twijfelt over haar geaardheid. Een anonieme moeder schrijft in maart 2020 naar zichzelf een jaar later: “We mogen ons huis alleen verlaten om boodschappen te doen, met handschoenen en een mondmasker aan. Is jouw wereld opnieuw veilig? Geniet je nu meer van de simpele dingen des levens?”

De bedenkers van FutureMe.org geloven dat een brief schrijven naar je toekomstige zelf erg waardevol kan zijn. “Het doet je nadenken over je dromen en voornemens maken. Je kan het zien als een vorm van therapie. Studies tonen zelfs aan dat wie zich verbonden voelt met zijn toekomstige zelve, gezonder leeft. Andere studies bewijzen dan weer dat je veel plezier haalt uit zo'n document uit het verleden, omdat het je banale momenten doet herinneren die je anders zou vergeten zijn.”