Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Slechte gewoontes? Zo raak je ervan af!

doorNathalie Topsop 07/01/2017

Kan je het snacken niet laten als je gestrest bent? Of blijf je na bedtijd steeds uren hangen in het virtuele café dat Facebook is? Wat je slechte gewoonte ook mag zijn: zo breek je er voorgoed mee!

Drankje op de bank

Een wijntje drinken bij het eten of het tv-kijken is een gezellige gewoonte. Helaas blijft het zelden bij eentje. Omdat het drinken van alcohol de endorfineproductie aanvankelijk stimuleert, vullen we ons glas vaak nog eens bij om dat fijne ontspannen gevoel vast te houden. En als we gezellig onder vrienden zijn, is eentje al helemaal geentje. Jammer genoeg krijgen we per slok heel wat calorieën binnen en zorgt alcohol er tevens voor dat het lichaam tijdelijk geen vet meer verbrandt. Bovendien stuwt het je bloeddruk de hoogte in en belast het je lever. Hoog tijd om een beetje te minderen dus!

Wil jij in 2017 met meer mate genieten van alcohol? Zo pak je het aan:

  • Geniet van elke slok. Hoe? Door je glas regelmatig neer te zetten en bewuster en dus trager te drinken. Probeer minstens drie kwartier over je gin-tonic of glas bubbels te doen. Is je glas leeg, snel dan niet meteen opnieuw naar de bar, maar neem even een pauze.
  • Bestel eens af en toe een mocktail. Dat reduceert je tolerantie, waardoor je al sneller het gevoel krijgt dat je genoeg op hebt. Dat het je een pak geld scheelt, is mooi meegenomen.
  • Iets te veel gedronken gisteren? Las dan minstens twee alcoholloze dagen in om je lichaam te laten bekomen.
  • Meet af. Een standaardglas per dag – wat overeenkomt met zo’n 10 gram alcohol – is oké, maar helaas valt dat ene glas in de realiteit soms wat groter uit dan verwacht. Een standaardportie alcohol komt overeen met 10 cl wijn, 25 cl bier en 3,5 cl sterke drank of likeur.

Stresssnacken

Zoete of hartige snacks zijn de ideale manier om onszelf even te troosten of af te leiden van de dagelijkse beslommeringen. Koolhydraat- en vetrijk voedsel triggert namelijks het beloningscentrum in onze hersenen, waardoor we meteen die broodnodige feel-good boost krijgen. En een heel pak calorieën.

Eet jij je zorgen weg? Zo pak je deze slechte gewoonte aan:

  • Zorg voor jezelf. Als stress gepaard gaat met een gebrek aan slaap, vermoeidheid en een ongelooflijke honger, maakt dat het des te harder om die doos ijs of zak chips te weerstaan. Zet slaap, relaxatie en gezonde voeding hoog op je to-do list.
  • Als de chips jouw naam roepen, grijp dan niet automatisch naar de zak, maar bezin even over het waarom. Heb je echt honger, of verwacht je dat de knapperige aardappelschijfjes je een beter gevoel gaan geven?
  • Doet stress je verlangen naar een koekje of een stukje cake? Eraan toegeven is geen zonde, op voorwaarde dat het met mate blijft. Bepaal op voorhand hoeveel je er precies gaat eten en geniet er ten volle van, in plaats van een heel pak naar binnen te schrokken.
  • Identificeer je noden en vervul ze. Waar hebben je hoofd en lichaam écht nood aan? Een wandeling kan helpen om je hoofd even leeg te maken, net als het neerschrijven van je gedachten en muizenissen.

Bedtijd = tv-tijd

We hebben het allemaal druk, druk, druk. Als we dan eindelijk eens wat tijd voor onszelf hebben, spenderen we die liever niet al slapend. Daardoor verandert bedtijd in tv-tijd en besparen we op onze broodnodige slaapuurtjes.

Meer slaap en minder tv? Zo pak je het aan:

  • Haal die tv uit de slaapkamer! Het zal je nachtrust en relatie ten goede komen.
  • Plof je pas laat in de avond in de zetel omdat er eerst een to-do-lijstje af te werken is? Ga dan na hoe je de balans tussen me-time en klusjestijd kan herstellen. Schuif wat niet echt prioritair is op naar een volgende dag (een gezonde dosis nachtrust primeert op die wasmand handdoeken) of vraag je huisgenoten om hulp. Zo komt er de broodnodige ruimte vrij voor ontspanning en hoef je tegelijk niet te beknibbelen op slaap.
  • Omdat smarthpones en computer- en tv-schermen veel blauw licht uitstralen, rekken ze onze wakkere tijd artificieel lang. Heb je problemen met inslapen, en blijf je daardoor langer op? Laat de tv dan eens een avondje uit. Lees een boek, luister naar wat rustige muziek, brei, verwen jezelf met een gezichtsmaskertje,… De mogelijkheden zijn legio, maar je zal merken dat je een pak sneller in slaap raakt.
  • Ga terug in de tijd en stel bedtijd opnieuw in. Wees streng en consequent voor jezelf. Is het 22u, dan gaat de tv onverbiddelijk uit.

Is je smartphone de boosdoener? Dan kunnen deze tips je helpen:

  • Ook hier helpt een alarm om de daad bij het woord te voegen.
  • Vermijd verleiding door de ‘niet storen’-functie in te schakelen.
  • Als je smartphone op je nachtkastje ligt, zal je sneller geneigd zijn om nog eens gauw naar die ene nieuwssite te surfen of het berichtje van een vriend te beantwoorden. De oplossing is simpel: leg dat ding aan de overkant van de kamer.

Koffie met een smaakje

Hmm, niets werkt zo goed tegen een ochtendhumeur als die heerlijke vanilla latte of frappuccino met een flinke dot slagroom. In dit geval is zo’n kopje koffie helaas allerminst gezond, want een kleine beker bevat al snel 4 theelepels toegevoegde suiker. Wie zo’n koffie met een smaakje drinkt om wakker te worden, komt in ieder geval bedrogen uit. Na een korte bloedsuikerpiek volgt immers de welbekende dip én een onstilbaar verlangen naar meer zoets.

Afkicken van vanilla latte of banana coffee frappe? Zo pak je het aan:

  • Bestel eens een gewone koffie en voeg zelf suiker en siroop naar smaak toe. Zo weet je tenminste wat je drinkt.
  • Breek resoluut met je favoriete drankje. Onderzoek wijst namelijk uit dat suiker volledig bannen een efficiëntere tactiek is dan gradueel minderen. Alle begin is moeilijk, maar je zal er snel aan wennen. Vind je gewone koffie te bitter? Probeer dan eens een iced coffee of voeg wat kaneel toe. Of bestel eens een theetje.