Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Smartphoneverslaafd? Op deze momenten leg je hem toch beter weg

doorSophie Vereyckenop 22/06/2020

We nemen onze telefoon ongeveer iedere 12 minuten vast. Voor wie het zich afvroeg: dat komt overeen met maar liefst 80 keer per dag. Eigenlijk is het een wonder dat we überhaupt nog andere dingen gedaan krijgen, want onze productiviteit heeft er behoorlijk onder te lijden. Je telefoon wegleggen? Dat is helaas ook geen optie. Al zijn er wel enkele andere zaken die je kan doen.

Het is onrealistisch om van mensen te verwachten dat ze hun telefoon helemaal niet meer checken op de werkvloer. Maar dat wil niet zeggen dat we de hele dag naar het schermpje moeten staren. Vooral op deze cruciale momenten laat je die smartphone best links liggen:

1. 's Morgens vroeg
We doen het allemaal: onze ogen zijn nog niet open of we grabbelen al slaapdronken naar die telefoon. Maar daarmee is de toon voor een onproductieve dag meteen gezet, volgens businesscoach Jeff Zacharski. 'Nog voor je productieve plannen kan maken voor je dag, worden je hersenen al overspoeld met informatie: nieuws, e-mails, berichtjes, ... al die biepjes en notificaties eisen onze aandacht op. Bovendien worden we er snel in meegezogen, en voor je het weet ben je alweer een halfuur verder en heb je eigenlijk nog niets gedaan.'

2. Net voor het werk
Een douche in sneltempo, in twee happen een boterham naar binnenproppen en vervolgens als een volleerde racepiloot naar het werk scheuren. We doen ons uiterste best om op tijd op kantoor aan te komen, dus waarom zouden we dat verpesten door tussenin met onze smartphone bezig te zijn? Je e-mails en tekstberichten zullen er ook nog zijn wanneer je aan je bureau zit.

3. In een meeting
Toegegeven, ze zijn niet altijd even interessant, die vergaderingen. En dan is het verleidelijk om stiekem alvast wat mails te beantwoorden. 'Je dénkt immers dat je productief bent, maar het tegenovergestelde is waar. Iemand die een poging doet tot multitasken doet géén twee taken tegelijk, maar doet er gewoon 50 procent langer over én kan maar liefst 50 procent meer fouten maken. Tot daar die productiviteit.

4. Tijdens een telefoontje
Vaak hebben we én een smartphone, én een vaste lijn. Het is dan ook makkelijk om tijdens een langdradig gesprek even te checken of je geen belangrijke mails gemist hebt. Niet doen: doordat je je aandacht moet verdelen, is de kans groot dat je belangrijke informatie mist of niet op tijd antwoordt omdat je met je gedachten elders zat.

5. Bij het netwerken
Een netwerkevent kan behoorlijk tegenvallen. Wanneer je niemand kent, bijvoorbeeld. Of als je naar de ene saaie uiteenzetting na de andere moet luisteren. Dat spelletje Candy Crush is dan ook snel opengeklikt. Maar op een netwerkevent ben je met een reden. Hetzij om zelf te spreken, hetzij om contacten te leggen. En voor geen van beide heb je je telefoon nodig.

6. Op het werk
Wist je dat onze hersenen ongeveer 23 minuten nodig hebben om zich opnieuw te focussen na een onderbreking? Dat wil zeggen dat die snelle Facebook-check eigenlijk véél langer duurt dan je dacht. Moet je een opdracht aanmaken waar je je volle aandacht voor nodig hebt? Wees dan niet bang om je GSM even uit te zetten.

7. Wanneer je 'piekt'
Of dat nu 's ochtends is, 's namiddags of 's avonds: we hebben allemaal een bepaald moment van de dag waarop onze productiviteit piekt. Achterhaal wanneer jij het productiefst bent, en maak daar een telefoon-vrij moment van. Zo haal je het absolute maximum uit die momenten.

8. Na het werk
We zijn zo vergroeid met onze smartphone, dat we die zelfs in onze luie zetel niet meer kunnen missen. Op zich niets mis mee, maar het betekent wel dat werkgerelateerde e-mails ook nog steeds binnenstromen. Probeer je telefoon wat minder vaak vast te nemen, of zet op z'n minst de notificaties uit.

9. Voor het slapengaan
We weten allemaal dat een dosis Facebook voor het slapengaan geen goed idee is. Dat komt omdat we zo worden blootgesteld aan blauw licht, waardoor onze hersenen niet voldoende melatonine (ook wel het slaaphormoon genoemd) aanmaken, en we eigenlijk klaarwakker blijven. Twee uur voor het slapengaan je smartphone uitzetten, is dus een must voor een goede nachtrust.