SOS schone lucht: met deze tips krijg je zuivere lucht in huis

doorSophie Vereyckenop 12/04/2019

Luchtvervuiling is tegenwoordig overal: van mondmaskertjes tot luchtzuiveringssystemen, we proberen allemaal op onze eigen manier aan de pollutie te ontsnappen. En wie dacht dat snel de voordeur dichttrekken voldoende is, komt bedrogen uit. Ook binnenshuis is de lucht vervuild. Dan maar en masse richting het platteland verhuizen? Niet nodig.

Op straat blazen de voorbijrazende auto's hun uitlaatgassen vrolijk in het rond, in de koude wintermaanden warmen we ons gezellig aan die open haard of zetten we de verwarming een graadje hoger, en ook in de fabrieken wordt er lustig gestookt. Is het dan verrassend dat twee op de drie Belgische scholen met ongezonde lucht kampt? En heb je je al eens afgevraagd hoe dat in je eigen huiskamer gesteld is? Niet al te best, waarschijnlijk. Van verwarmingstoestellen tot schoonmaakproducten en kokkerellen: ook binnen zijn er heel wat oorzaken van luchtvervuiling. Maar je kan er gelukkig ook wel iets aan doen.

Zet groen in huis
Ze zorgen niet alleen voor sfeer, kamerplanten zijn ook handige luchtzuiveraars. Planten produceren immers zuurstof, ze verhogen de luchtvochtigheid en ze nemen via hun bladeren giftige stoffen op. Voor een kamer van 30 vierkante meter heb je ongeveer acht kleine of twee grote planten nodig. Geen idee wat te kiezen in de plantenwinkel? Arekaplanten, Vrouwentongen, klimop en Gerbera staan bekend om hun luchtzuiverende eigenschappen.

Minder met kaarsen
Ze zijn zo gezellig, maar bij het branden van kaarsen komen ook schadelijke stoffen vrij. Brand je vaak en veel kaarsen in huis? Dan is het geen slecht idee om die gewoonte toch wat terug te schroeven.

Let op met verwarming en fornuis
Ook gasfornuizen en verwarmingstoestellen zonder rookafvoer zorgen voor kleine vervuilende stofdeeltjes en gassen in de lucht. Probeer het gebruik dan ook te beperken, en zet zeker altijd de dampkap aan. Laat ook jaarlijks de schoorsteen en andere afvoerleidingen reinigen.

Vermijd chemische stoffen
Sfeervol, zo'n lekker luchtje in huis. Maar luchtverfrissers verhogen de blootstelling aan vluchtige organische stoffen en zijn eigenlijk niet strikt noodzakelijk. Ook met parfums, verf, lijm, vernis en schoonmaakmiddelen is het opletten geblazen. Gebruik ze met mate en zoek indien mogelijk naar producten op basis van milieuvriendelijke grondstoffen.

Ventileer
Goed ventileren is natuurlijk ook een must. In veel huizen is namelijk binnen meer fijnstof aanwezig dan buiten. Oeps. Dat kan met een goed ventilatiesysteem, ventilatieroosters en de ramen op een kier (al die je dat beter niet wanneer de verwarming aanstaat, want dan ga je weer extra stoken). Vergeet ook niet om af en toe te verluchten: gooi af de ramen open zodat er nieuwe lucht binnenkan. Dat doe je best 's ochtends vroeg, na het koken, na het douchen, of na een feestje.