SOS zwarte vingers: zo leven jouw planten nog lang en gelukkig

doorNathalie Topsop 04/11/2020

Wie mee is met de laatste trends, weet dat planten tegenwoordig een onmisbaar deel van je interieur zijn. Je gading vinden in het tuincentrum lukt meestal vlot, je nieuwe groene vriendjes levend houden is meestal andere koek. Daarom selecteerden wij de beste anti-verwelktips.

1. Wees zuinig met water

Urban Jungle-bloggers Igor en Judith geven het grif toe: ook bij hen gaat er al eens een plant dood. 'Sommige planten zijn nu eenmaal al niet gezond bij aankoop. Ze kunnen last hebben gehad van te veel temperatuurschommelingen tussen de kwekerij, de winkel waar je de plant kocht of je huis. En als je ze niet op tijd en stond water geeft, zullen ze inderdaad geen lang leven beschoren zijn. Maar laat net het omgekeerde de belangrijkste doodsoorzaak bij planten zijn: heel vaak geven mensen hun plantjes te véél water. De meeste planten hoeven niet dagelijks een slokje. De meeste planten hoeven slechts een of twee keer per week te drinken. Juist onze goede bedoelingen kunnen zo uitlopen tot een fatale fout, waardoor de nieuwe plant het loodje legt. Doe daarom de vingertest: als de bovenste grondlaag droog is, kun je de plant weer water geven.'

2. Zorg voor een ideale match

Een plant moet mooi zijn en een match vormen met zijn eigenaar, aldus de bloggers. Logisch misschien, maar wie vaak uithuizig is, kiest best niet voor plantjes die drie keer per week water hoeven. Bovendien is het belangrijk dat je een plant kiest waar je voldoende plaats - en de juiste plek - voor hebt. Hoeveel licht heb je in huis? Volle zon of niet? Hoeveel ruimte heb je? Hoe warm of koud is het? Neem al deze dingen mee in overweging bij het kiezen van een plant.

3. Doe je huiswerk

Gooi het etiket dat bij een nieuwe plant steekt niet meteen weg (of maak er eventueel een foto van als het echt lelijk is). Zo vergeet je de officiële naam van je plant niet, en kan je die later googelen om extra verzorgingstips te bekomen. Zoek verder de juiste plek voor je plant (op je vensterbank, wel/niet in de volle zon, op een donkere plek, tochtvrij, in een vochtige badkamer...) en geef de plant water volgens de instructies.

4. Plan quality time in

Ben je wat vergeetachtig als het op de verzorging van je planten aankomt? Stel op je smartphone een alarm in of markeer een bepaalde dag in je agenda of op je kalender. Kies je 'plantenverzorgingsdag' op een moment dat je ruim de tijd hebt.

5. Op reis? Tref je voorbereidingen

Zet een groot glas gevuld met water naast je plant en gebruik een nylon schoenveter als connectie: steek één kant in het glas water, het andere eind in de grond naast je plant. Zo zal die geleidelijk en regelmatig water krijgen terwijl je weg bent.

Groen, groener, groenst! Met dit boek transformeer je jouw huis in een mum van tijd in een ware urban jungle. De styling- en verzorgingstips krijg je er gratis bij. 'Urban Jungle: inspiratie voor een huis vol groen', Judith de Graaff en Igor Josifovic (Uitgeverij Fontaine, € 19,95).