Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Start to jomo: 5 tips om 'the joy of missing out' aan te wakkeren

doorRedactieop 20/06/2023

Het lijkt soms alsof we overal tegelijk moeten zijn. Niks mogen missen. Alles gezien en gedaan moeten hebben. Is het zo verkeerd om stiekem te verlangen naar minder in plaats van meer? Natuurlijk niet. Er bestaat zelfs een term voor: jomo, the joy of missing out. Moet je écht eens proberen. Of nee: je moet juist niks!

1. De minimumvoorwaarde om van een vakantie te spreken is op een andere plek verblijven. De andere cultuur, entourage en sfeer maken hetgeen je doet verrassend, ook als dat niets bijzonders is.

2. Zoek niet naar extreme activiteiten, maar sta open voor het onverwachte: dat restaurantje waar je tegenaan loopt in een Grieks vissersdorp, het barretje waar ja backgammon speelt met Turkse locals.

3. Ga wat lange rop reis dan gebruikelijk. Die dagelijkse, authentieke ervaringen hoeven niet veel te kosten, maar je moet we tijd nemen om tegen die dingen aan te lopen.

4. Reis niet met en reisgids in de hand of vink geen lijstje af met 'de tien leukste dingen om te doen in...' Probeer de stad of omgeving gewoon zelf te ontdekken. Laat het een beetje op zijn beloop.

5. Niks doen op vakantie is superbelangrijk. Het leven wordt namelijk steeds hectischer. Soms moeten we dus eens onthaasten. Maar niks doen betekent niet dat je plat gaat liggen op het strand. Je kan ook een toertje gaan fietsen, een wandelingetje maken of een paddleboard huren.