Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Stop met ‘sorry’ zeggen op de werkvloer. Carrièrecoach geeft 4 alternatieven

doorRedactieop 11/05/2022

Het woord ‘sorry’ floept er soms sneller uit dan nodig. Vrouwen verontschuldigen zich bovendien vaker op de werkvloer dan mannen, zo blijkt. Terwijl te veel onnodige excuses je carrière schade kunnen toebrengen. Met deze vier alternatieven kun je het 's’-woord vermijden en zorg je ervoor dat je zelfzekerder overkomt.

In een werkomgeving is het belangrijk om je fouten in te zien en te corrigeren. Maar je alsmaar verontschuldigen doet meer kwaad dan goed. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat vooral vrouwen vaak onnodig hun excuses aanbieden voor zaken die buiten hun controle liggen of niet hun schuld zijn. Je leidinggevende kan dat beschouwen als een tekort aan zelfvertrouwen of een gebrek aan authenticiteit. 

Maar het woord ‘sorry’ verbannen uit je vocabulaire is niet zo simpel. Voor wie hulp kan gebruiken, deelde de Amerikaanse carrièrecoach Sam DeMase een video waarin ze enkele nuttige voorbeeldzinnen geeft die het ‘s’-woord vermijden. We zetten ze voor jou op een rijtje.

1. Sorry dat ik te laat ben

Te laat komen is in de zakenwereld not done, maar het kan gebeuren. In plaats van sorry te zeggen, kun je het volgens Sam beter anders formuleren: “bedankt om op me te wachten, ik waardeer je geduld.” Je erkent dat je je collega’s liet wachten, wat beleefd is. En toch straal je nog altijd zelfvertrouwen uit.

2. Sorry dat ik het verprutst heb

Je fouten toegeven is van uiterst belang, maar “sorry dat ik het verprutst heb” doet je onervaren overkomen. Zeg eerder: “Bedankt voor de feedback, ik zal me daarin verdiepen.” Dat toont dat je wil leren uit je fouten.

3. Sorry, ik zal het beter doen

Krijg je opbouwende feedback? Bedank je chef voor de opmerkingen in plaats van zelfmedelijden te hebben. Zeg eerder: “Bedankt voor je feedback, ik neem het mee”, in plaats van “Sorry, ik zal het beter doen”. Je leidinggevende hoort liever dat je met de opmerkingen aan de slag gaat.

4. Sorry dat ik je stoor

Je collega’s zijn er om je te helpen, dus het heeft geen nut om je telkens te excuseren wanneer je iemand een vraag wil stellen. Volgens Sam zeg je beter: “Is dit een goed moment voor een snelle vraag?” Zo toon je naast zelfzekerheid ook nog eens dat je wil bijleren en het goed wil doen.