Stressvrij het verkeer in bij vriestemperaturen

doorNathalie Topsop 03/12/2016, laatst bijgewerkt op 03/12/2016

Als het kwik daalt, vormt dat een bron van ergernis voor menig autobestuurder. Dikke lagen ijs op je autoruiten, vastgevroren deuren en gladde wegen: je op de baan begeven is allerminst een pretje bij vriestemperaturen. Gelukkig verzamelden wij een aantal handige tips. Zonder gevloek het verkeer in, dat doe je zo!

Een voorbereid vrouw…
Ellende voorkomen begint met een goede voorbereiding. Parkeer je auto ‘s avonds bij voorkeur in een garage of onder een afdak. Lukt dat niet, voorzie dan voldoende bescherming en zet je auto op een strategische plaats. Bij heel koude temperaturen kan onder een verlichtingspaal parkeren al een verschil van een à twee graden maken.


Een andere tip: probeer de snuit van je auto uit de wind te zetten. Daarnaast zit je met de klassieke voorzorgsmaatregelen altijd goed. Zorg ervoor dat je permanent een krabber en een ontdooispray in je handschoenkastje hebt liggen. Dek de motorkap en de ruiten ‘s avonds steeds af met een stuk karton of een deken en let er vooral op dat je die dingen voldoende stevig bevestigt.

Duik de keuken in
Heb je even niets bij de hand dat als afdekmiddel kan dienen, duik dan in de voorraadkast, snij een rauwe aardappel doormidden en smeer daarmee de buitenkant van je ruiten in. Je zal merken dat het ijs ’s ochtends een stuk makkelijker loskomt. Last van vastvriezende deuren? Bestrijk de rubbers ervan vlak na het parkeren met olijfolie om dat euvel te voorkomen.


Is de ontdooispray net op het verkeerde moment leeg? Een mengel van drie delen azijn en een deel water kan het krabben ook vergemakkelijken, maar let wel op voor de carrosserie. Giet vooral geen heet water op je voorruit. Het ijs zal wel smelten, maar door het temperatuurverschil kan je voorruit gaan barsten. Bovendien herbevriest heet water veel sneller dan lauw of oud water, hoe tegenstrijdig dat ook mag klinken.

Of de badkamer
Aan de binnenkant van je ruit kan je een beetje vloeibare zeep, shampoo of scheerschuim aanbrengen om aanwasemen te voorkomen. Een kous met kattenbakvulling op je dashboard leggen heeft een gelijkaardig effect. En als je nog een paar sokken over hebt, kan je die over je ruitenwissers trekken om te voorkomen dat die aan je voorruit vriezen bij koud weer met een hoge luchtvochtigheid.


In de badkamer vind je ook enkele handige middeltjes om je bevroren autoslot te ontdooien. Smeer het in met nagellakremover of gebruik een beetje desinfecterende handgel. Ook je sleutel kort verwarmen met een aansteker kan. Wat je ook doet, wees voorzichtig en neem je tijd, want als je sleutel afbreekt zal je zeker niet meer op tijd op je werk geraken. Tandpasta gebruik je dan weer om doffe koplampen terug helder te maken. Wrijf een portie ter grootte van een erwt met een doek uit over je licht en spoel het goedje daarna af met wat lauw water.


Zelfs restjes nagellak – wel liefst een doorzichtige versie – kunnen van pas komen in je wagen en dat niet enkel in de winter. Het groter worden van sterretjes in je voorruit voorkom je immers door er langs beide zijden een laagje op aan te brengen. Het is een prima voorlopig lapmiddeltje in afwachting van je afspraak bij de hersteldienst.

Met dank aan Touring Wegenhulp.