Vergelijk jij jezelf weleens met anderen? Hierom is het gevaarlijk (en zo stop je ermee!)

doorTatjana Peetersop 25/08/2018

'Jezelf vergelijken met anderen is de dief van de vreugde’, zei Theodore Roosevelt weleens. Een quote die heel wat waarheid met zich draagt, want hoe vaak word je niet overmand door gevoelens van onzekerheid, jaloezie en teleurstelling?  Stop met jezelf te vergelijken met anderen en je zal je veel gelukkiger voelen. Hoe? Dat lees je hieronder.

Wees je bewust van je acties

Van zodra je beseft dat je aan het vergelijken bent, stop daar dan onmiddellijk mee. Erken dat je een (onnodige) vergelijking maakt en verleg je focus. Doe iets anders om jezelf van die negatieve gedachten af te zetten.

Omhels het anders zijn

Jezelf vergelijken met je vriendin, je zus, je collega’s is geen goed idee, omdat je nooit op dezelfde lijn zal staan. Omhels dat anders zijn en geef jezelf voldoende tijd om hetgeen te verwezenlijken wat je altijd al wilde doen of hebben. Het maakt helemaal niets uit dat jij bijvoorbeeld twee jaar ouder bent en nog geen eigen huis hebt. Jij hebt de voorbije jaren ongetwijfeld andere successen geboekt. Weet wat je waard bent.

Focus op wat je hebt

In plaats van te focussen op wat je niet hebt, focus je op wat je wel hebt. Wees trots op wat je nu al hebt bereikt. Herinner je de weg ernaartoe nog? Wel, die was ongetwijfeld niet simpel, maar jij hebt het toch maar gehaald. Vier jouw successen!

Beperk je sociale media gebruik

We worden haast om de oren geslagen met foto' van leuke reizen, uitstapjes, lekker eten etc. op sociale media. Het maakt je onzeker, ook al ben je je ervan bewust dat op Facebook en Instagram vaak enkel de leuke berichten en foto's gedeeld worden. Probeer je sociale mediagebruik te beperken en je wordt veel minder geconfronteerd met de successen van anderen.

Vergelijk op een gezonde manier

Jezelf vergelijken met anderen hoeft niet altijd negatief te zijn. De jaloezie die het oproept kan net duidelijkheid scheppen in wat jij verlangt van het leven. Dromen lijken bijvoorbeeld plots niet meer zo onbereikbaar omdat iemand uit jouw omgeving ze net heeft gerealiseerd. In elk geval kan vergelijken gezond zijn, maar haal hierbij jezelf niet naar beneden.