Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Verrassende oorzaken van je vermoeidheid

doorMelanie Goethalsop 26/08/2016

Heb je zo weinig energie dat je met moeite de trap op raakt? Of blijf je, zelfs na de zoveelste kop koffie, vermoeid? Dan krijg je misschien slaap te kort. Of de oorzaak ligt ergens anders. Misschien zijn je hormonen wel uit balans of drijf je het iets te ver in de gym.

1. Je bijnieren zijn uitgeput
Onze bijnieren mogen dan wel klein zijn, ze zijn van groot belang voor ons energieniveau. Extreme druk, dat kan gaan van emotionele stress tot een te warme werkomgeving, kan je bijnieren overuren doen draaien en er uiteindelijk voor zorgen dat ze uitgeput raken. De oplossing hangt natuurlijk van de symptomen af, maar het iets rustiger aan doen en leren luisteren naar je lichaam is in elk geval geen slecht idee.

2. Je darmen hebben stress
Het is geen toeval dat je net voor een belangrijke presentatie plots met spijsverteringsproblemen kampt. Stresshormonen kunnen de bloedstroom naar je darmen namelijk beïnvloeden, waardoor minder spijsverteringsenzymen en (goeie) bacteriën worden aangemaakt.

3. Slaaptekort speelt je parten
Dat je het gewoon wordt om na korte nachten ’s morgens rond 6 uur uit bed te rollen betekent niet dat je voldoende slaap krijgt. Nog voor je je echt vermoeid voelt kan je lichaam je al signalen sturen: je hebt moeite om je te concentreren, je huid speelt op, … Gun jezelf daarom nog voor je last krijgt van fysieke ongemakken (nog voor je eindeloos begint te geeuwen, dus) voldoende rust.

4. Je hebt nood aan een rustdag
De endorfines die na een work-out door je lijf gieren zijn heerlijk, maar als je daarna een hele dag moet bekomen moet je misschien een pauze inlassen. Zeker als je bijna elke dag sport, kunnen je spieren (en je hele lijf, eigenlijk) best wel wat rust gebruiken.

5. Dat glaasje wijn verstoort je slaapcyclus
Alcohol helpt soms om in slaap te vallen, maar enkele glaasjes wijn kunnen er ook voor zorgen dat je ’s nachts vaker wakker wordt of minder diep slaapt. De wijn 's avonds vervangen door kamillethee klinkt niet zo spannend, maar je wordt er overdag wel fitter en alerter door.

6. Geef je hormonen de schuld
Voel je je tegelijk oververmoeid, maar ook zenuwachtig en opgewonden? Dan heeft je stresshormoon (cortisol) misschien wel kuren. Misschien gaat het gevoel vanzelf voorbij, maar even raad vragen aan je huisarts kan zeker geen kwaad.