Vindt je kat het leuk om je te storen tijdens videocalls? Kattengedragstherapeut: “Dat is pure liefde”

doorLiesbeth De Corteop 10/02/2021

Sinds corona hebben velen van ons er een nieuwe collega bij. Eentje die het leuk vindt om je videocalls te verstoren door languit op je toetsenbord te gaan liggen, of door z’n staart onder je neus te duwen. Waarom doen katten dat toch? We vroegen het aan dierenarts Joshua Dutré en auteur en kattengedragstherapeut Anneleen Bru. “Wie het ritme van zijn huisdier volgt, verkrijgt veel sneller leuk gedrag.” 

“Allé Lou, is het nu gedaan!” Geen videocall met de collega’s passeert, of de knorrige kat van Renée laat van zich horen. Ook hier thuis weet kater Fidel zijn baasjes een hele dag te negeren, tot de start van een zoommeeting. Dan wil hij plots wél aandacht en springt hij op de schoot of op tafel. Of erger: hij beslist dat het toetsenbord de ideale plek is voor een kattenwasje. 

Lou en Fidel zijn zeker niet de enige huisdieren die het leuk vinden om thuiswerkers te storen. Sociale media staan vol met memes en herkenbare filmpjes en foto’s van katten die een videogesprek onderbreken. Zijn het pestkoppen of is er iets anders aan de hand? Volgens dierendokter Joshua Dutré, bekend van het VTM-programma ‘Beestig’, zijn ze gewoon opportunistisch. “Katten hebben gevoelige poten en zoeken graag de warmte op. Om die reden verstoppen ze zich tijdens de winter bijvoorbeeld ook graag onder de motorkap van een auto”, vertelt hij. “Een computer die al een tijd opstaat, geeft warmte af. Als je die redenering volgt, is het niet gek dat katten eropaf komen.” 

Aandacht

“Bovendien is het een mythe dat katten geen sociale wezens zijn”, zo gaat Joshua verder. “Ze zijn graag in het gezelschap van hun baasje, maar worden niet altijd graag vastgepakt of gestreeld. Tijdens een zoomcall kunnen de dieren in de nabijheid van het baasje komen zonder onmiddellijk aangeraakt te worden. Dat vinden ze aangenaam.”

Anneleen Bru deelt die mening. Ze is gedragstherapeut, heeft verschillende boeken geschreven over katten en richtte Felinova op, een praktijk die gespecialiseerd is in katten. “Mensen willen tonen dat ze hun huisdier graag zien door ernaar te kijken, hem of haar op te pakken, te knuffelen. Maar eigenlijk stuur je een andere boodschap. Staren komt agressief over voor katten. Een kat oppakken is geen goed idee. Dat voelt bedreigend voor het beestje.”

Hoe een kat dan toont dat hij van je houdt? Anneleen: “Door naar je toe te lopen, zich om te draaien en z’n achterste te laten zien. Dat lijkt afstandelijk, maar dat is wat katten het liefst hebben: geen oogcontact. Dat gedrag kan je spiegelen door je huisdier te negeren. Op het moment dat je videobelt, of naar de tv kijkt of aan het lezen bent, ben je in zijn ogen een vriendelijk, uitnodigend wezen dat wil knuffelen. Gaan ze bovenop je klavier zitten? Dat is pure liefde.” 

Katteneigenaars kunnen hier een belangrijke les uit trekken, meent Anneleen. “Katten zijn er niet louter voor ons plezier en gezelschap. Wie het ritme en de trekjes van zijn huisdier volgt, verkrijgt veel sneller leuk gedrag.” 

Karakterkopjes

“Deze redenering geldt niet voor alle katten”, zegt Joshua nog. Noem een kat die je met rust laat tijdens een videocall dus niet asociaal. “Veel hangt af van het individuele karakter. Sommige katten zijn aanhankelijk, anderen meer op zichzelf aangewezen. Het één is niet slechter of beter dan het ander. Het zijn gewoon individuen met hun eigen goestinkjes.”

Anneleen: “Het zijn niet allemaal schootliggers. Een kat kan evengoed tonen dat hij je gezelschap apprecieert door zich op een meter van jou te nestelen. Wanneer een kat gesocialiseerd is, is de kans groter dat hij aanhankelijk is. Dat wil zeggen dat de kitten vanaf week 2 in de buurt was van mensen en op de schoot is genomen.”

Gedragspreventie en -modificatie

Best gezellig, zo’n kat in de buurt. Maar wat als je werk gedaan moet krijgen of een serieuze videomeeting hebt met een klant?  Anneleen: “Gedrag van een kat veranderen, kan enkel met preventie, management en modificatie. Heb je een belangrijk project? Doe dan de deur toe zodat je kat niet in het bureau kan. Dat is preventie. Of zie dat hij zich met andere dingen kan bezighouden. Is zijn etensbakje gevuld? Liggen er snoepjes in een voerpuzzel? Zijn er voldoende interessante spelletjes in de buurt? Staat er een klimboom? Dat is management.”

“Wanneer de viervoeter erbij mag zijn, moet je een plek voorzien waar hij kan liggen. Tussen het computerscherm en je klavier, bijvoorbeeld, of leg een deken op tafel. Als hij op dat deken gaat liggen, moet je hem belonen met aandacht en snoepjes. Ongewenst gedrag ga je ontmoedigen. Springt hij op je klavier? Zet hem dan consequent weg. Dat noemen we gedragsmodificatie.” Enkel zo zal je bijzondere collega leren om zich te gedragen tijdens je videomeetings.