Voor jou getest: nooit meer dweilen dankzij een robot?

doorValérie Wautersop 21/08/2018

Alle calorieën die ik zou kunnen verbranden met een uurtje dweilen (245, om precies te zijn) ten spijt: ik heb een hekel aan ‘met nat kuisen’. Een dweil vind ik steeds een beetje vies aanvoelen, en laat ons eerlijk zijn: na een rondje stofzuigen ziet de woonkamer er meestal ook weer toonbaar uit. Ik was maar wat blij toen ik het bestaan van de iRobot Braava Jet dweilrobot ontdekte. Nooit meer dweilen! Of toch niet? 

Wat de fabrikant zegt:

De iRobot Braava Jet vloermoprobot verwijdert vuil en vlekken in kleine ruimtes zoals keukens en badkamers. De robot is ontwikkeld voor het nat dweilen en vochtig of droog afnemen van harde vloeren. 

Onze test:

Ik zette de Braava Jet meteen aan het werk om mijn keukenvloer weer spic en span te krijgen. Geen lichte klus, als je weet dat ik naast twee overijverige kleuters ook nog eens een hond hond rondlopen heb. De Braava Jet ging echter naarstig aan de slag, en deed dapper z’n best om vlekken van broodbeleg dat op de grond belandde (en vervolgens werd opgeslokt door bovenvermelde hond) weg te werken. Na afloop zag mijn keuken er inderdaad netjes gepoetst uit, al duurde dat net iets langer dan wanneer ik zelf een dweil in de handen genomen had en zo aan de slag was gegaan. 

De Braava Jet mag dan wel ijverig zijn, erg groot is hij niet. Pluspunt daarvan: hij raakt makkelijk in alle hoekjes en kantjes. Minpunt: omdat hij zo klein is vraagt het best wat tijd om een volledige ruimte gepoetst te krijgen. Net daarom is deze dweilrobot vooral geschikt voor kleinere ruimtes zoals de badkamer en de keuken. Wil je hem toch aan het werk zetten in een grotere ruimte, dan doe je er goed aan om deze - door enkele drukken op de knop van de Braava- optisch in twee te verdelen. Hierdoor maak je als het ware een onzichtbare ‘muur’ doorheen de kamer, en kan de dweilrobot eerst de ene helft van de ruimte schoonmaken, bijgevuld worden, en vervolgens opnieuw aan de slag gaan in de andere helft. 

Ons eindoordeel:

Verwacht niet dat je nooit meer een dweil in de handen moet nemen eens je dit beestje in huis haalt. De Braava Jet doet prima z’n ding om alledaags vuil weg te werken (naast dweilen kan hij ook gewoon droog afnemen), maar voor een supergrondige poetsbeurt ga je best zelf met een dweil aan de slag. Deze robot is ideaal voor wie net zoals ik een broertje dood heeft aan wekelijks dweilen, maar echte krijgen vast meer voldoening door zelf even een dweiltje te slaan.

Je vindt de iRobot Braava Jet 240 dweilrobot bij o.a. Coolblue voor € 185,99.