Waarom de geur van je huis zo belangrijk is voor je humeur (en hoe het dan best ruikt)

doorValérie Wautersop 08/10/2020

Zien, proeven, voelen, horen, ruiken - alle vijf onze zintuigen werken samen om ons een beeld te kunnen vormen van onze omgeving. Maar ons geurvermogen werkt dieper in op onze hersenen dan we ons misschien realiseren.

Onze geurzin blijkt immers het enige zintuig te zijn dat direct verbonden is met het limbisch systeem, het oudste deel van onze hersenen. Dat betekent dat de geuren die we ruiken niet worden gefilterd door de neocortex (het deel van de hersenen dat instaat voor het filteren van zintuiglijke waarnemingen, nvdr.), en dat we ze dus tot in het diepst van ons zijn kunnen 'voelen'. Dat heeft heel wat implicaties en zorgt er niet in het minst voor dat de geur van je omgeving een behoorlijke impact heeft op je welzijn en je emoties.

Je kan er dus maar best voor zorgen dat de omgeving waarin je je bevindt een lekker geurtje heeft. En, vermits die omgeving zich de laatste maanden vooral beperkt tot onze woning, is het niet meer dan logisch dat je daar begint. Belangrijk om weten is dat er geen vaste regels bestaan. Onze geurzin is erg subjectief, en wat jij lekker vindt kan voor iemand anders net heel erg onaangenaam ruiken. Vandaag geven we je enkele tips mee voor het parfumeren van je interieur.

  • Beperk je tot één geur per ruimte, anders wordt het al snel een kakofonie van verschillende geuren en zit je voor je het weet met hoofdpijn opgescheept.
  • Alles kan en alles mag in de woonkamer. Voor de ruimte waarin je het vaakst vertoeft kies je best een geur die je zelf heel erg lekker vindt. Toch een tipje nodig? Weet dan dat bloemengeuren het bij zowat iedereen goed doen én dat ze erom bekend staan geruststellend te werken. Ideaal dus als je wil dat je bezoek zich op z'n gemak voelt in je woning.
  • Wil je ook de slaapkamer parfumeren? Dan kies je best voor een geur die erom bekend staat rustgevend te werken. Perfecte voorbeelden daarvan zijn lavendel en witte lotus.
  • De badkamer is de plek bij uitstek om even een momentje voor jezelf in te lassen. Daar maak je de zintuiglijke beleving compleet door te kiezen voor een schone geur zoals die van fris gewassen linnen. Mag het wat meer zijn? Kies dan voor een typische spa-geur zoals eucalyptus en waan je meteen in je eigen persoonlijke hammam.
  • Bepaalde geuren staan erom bekend de concentratie te verhogen. Typische voorbeelden hiervan zijn munt en kaneel. Deze geuren bewaar je dus best voor je bureau of kantoorruimte, waar ze het best hun ding kunnen doen.

Een elegant, decoratief object dat in elke kamer van jouw interieur past? Ontdek volgende maand bij Goed Gevoel de heerlijk ruikende Rituals-geursticks ‘The Ritual of Jing’ (50 ml) voor maar € 4,50 extra. Het kalmerende aroma van heilige lotus en jujube verlichten je stress en bevorderen je rust. Verwen jezelf met dit topproduct, en dat voor een supervoordelige prijs. Ook leuk als cadeau!