Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Waarom het helemaal oké is als je geen ochtendmens bent

doorNele Annemansop 14/04/2020

Ochtendmensen, iedereen kent er wel eentje; het zijn die vreselijke mensen die tegen 8 uur ’s morgens al een sportsessie achter de rug hebben nog voor ze hun mailbox doorploegd hebben, terwijl jij nog met je ene hand de slaap uit je ogen probeert te wrijven en met je andere je kopje zwart goud naar je lippen tilt. Maar daar hoef je je voortaan niet meer slecht over te voelen. Volgens nieuw onderzoek zijn sommigen onder ons immers niet gemaakt om ’s ochtends te werken en zou je werkschema beter afgestemd worden op je biologische ritme.

Volgens een studie van de Ludwig Maximilians-Universiteit in München is het structureren van een werkdag naar de slaapgewoontes van mensen niet alleen goed voor je welzijn maar ook voor je productiviteit en dus ook voor die van je bedrijf. Uit het onderzoek, dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Current Biology, blijkt immers dat het niet aanpassen van je biologische klok aan je werkdag resulteert in een vorm van een jetlag. Daardoor slaap je slecht in de week en blijf je langer in bed liggen tijdens het weekend om je verloren slaap in te halen.

Daarnaast werd al eerder aangetoond dat een slaapgebrek gelinkt is aan overgewicht en ongezonde gewoonten zoals roken en overmatig alcoholgebruik. Mensen die in shiften werken zouden ook een hoger risico lopen op slapeloosheid, type 2 diabetes en hartziekten.

De studie werd uitgevoerd bij ploegendienstmedewerkers in de fabriek ThyssenKrupp Electrical Steel Europe. De resultaten toonden aan dat zodra hun schema’s aangepast werden aan hun biologische klok, de personeelsleden minder sliepen op hun vrije dagen en over het algemeen meer tevreden waren over hun leven. En dat zou zich dan weer vertalen naar hun werk met een grotere productiviteit tot gevolg.