Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Waarom je je smartphone af en toe thuis moet laten

doorKristina Rybouchkinaop 15/11/2016, laatst bijgewerkt op 15/11/2016

Schiet jij ook meteen in paniek als blijkt dat je jouw gsm bent vergeten? Nergens voor nodig! Je gaat ongetwijfeld een veel rustigere dag tegemoet. Geniet ervan. Wij kunnen je zelfs vijf goede redenen geven om je smartphone regelmatig bewust thuis te laten.

1. Plots heb je meer vrije tijd
Verschillende studies tonen aan dat we gemiddeld tweehonderd keer per dag op onze smartphone kijken. Tweehonderd keer! Zelfs al duurt dat telkens maar één minuutje, slorpt het toestel nog altijd meer dan drie uur op. Beeld je maar eens in wat je met die tijd kan doen. Sporten, uitgebreid koken of een bezoekje brengen aan je ouders, plots wordt het allemaal mogelijk. Zelfs op een doordeweekse werkdag.

2. Je werkt productiever
Je mag je smartphone dan wel op stil zetten tijdens het werk, je ziet continu mailtjes, whatsappberichten en socialmediameldingen binnenlopen. Dat maakt het héél verleidelijk om ze af en toe te bekijken. Bovendien raak je telkens als je scherm oplicht afgeleid van de taak waar je aan bezig was en kan het een hele tijd duren vooraleer je jouw concentratie terug hebt. Zonder gsm in de buurt ben je veel productiever.

3. Het is goed voor je gemoed
Tussen alle socialmediameldingen die op een gemiddelde dag komen binnensijpelen, zitten vast heel wat toffe berichten. Maar vakantiefoto’s van collega’s terwijl jij achter je bureau zit te zwoegen of zure opinies over de nieuwe Amerikaanse president werken je humeur heus niet in de hand.

4. Je leert beter te plannen
Als je niet kan terugvallen op je smartphone om op het laatste nippertje de weg naar een evenement op te zoeken of om te kijken wanneer je laatste trein vertrekt, ben je gedwongen om dat op voorhand te doen. Zo kan je het verloop van je dag veel beter inschatten en haal je er uiteindelijk veel meer uit.

5. Qualitytime wordt echt kwalitatief
Een avondje op café zitten met vrienden zonder smartphones, kan dat eigenlijk nog? Ga de uitdaging eens aan. Je zal merken dat iedereen vanzelf meer aandacht heeft voor elkaar en meer moeite gaat doen om gesprekken gaande te houden, waardoor je veel meer aan het samenzijn hebt. Nog een uitdaging: probeer je beste vrienden een paar weken niet te whatsappen of te facebooken. Wedden dat jullie elkaar véél meer te vertellen hebben na zo een digitale detox?