Week van de Fair Trade: onze favorieten!

doorMelanie Goethalsop 12/10/2017

Tijdens de Week van de Fair Trade - die dit jaar loopt van 4 tot 14 oktober - worden eerlijke producten tien dagen lang in de kijker gezet. Een uitgelezen moment om onze eigen favorieten aan te stippen, want fair trade is zoveel meer dan koffie en bananen.

Maar eerst: wat is dat nu eigenlijk 'fair trade'? Het staat voor een leefbaar inkomen voor iedereen. Vandaag leeft nog steeds 1/9 van de bevolking onder de armoedegrens waarvan 3/4 boerenfamilies zijn. Voor fair trade producten betaal je een prijs die in verhouding staat tot de werkelijke productiekosten. Alleen zo kunnen producenten een eerlijk loon krijgen voor hun werk. Dat verklaart waarom fair trade niet altijd de goedkoopste optie is. Wel de eerlijkste: gemaakt door en voor mensen.

Veja x Modetrotter (€ 140,00)

Veja combineert fair trade al langer met ecologie in hun sneakers, maar deze samenwerking is er eentje die we niet zomaar aan ons voorbij willen laten gaan! Dit prachtige paar staat bovenaan op onze verlanglijst. Mooi, met een vleugje humor én geëngageerd: zo hebben we het graag. Leuk detail: we zien 'First Lady' als je gewoon rechtstaat, maar dat wordt 'Lady First' wanneer je de benen kruist.

Shoppen: www.veja-store.com.

Pepe Heykoop papieren vaas (€ 19.00)

Deze 'Paper Vase' is vouwvaas voor je bloemen, een cache-pot. Ze past boven elke fles of oude vaas en je vouwt ze helemaal zelf. Ontwerper Pepe Heykoop en oprichter Laurien de Meuter vormen samen de basis voor de Tiny Miracles Foundation. Samen streven ze naar fair trade, scholing, spel en vrije tijd en uiteindelijk volledige zelfredzaamheid van een gemeenschap in Mumbai.

Shoppen: www.rewinddesign.be.

Seepje Wasmiddel Vers Geperste Lentegeur Bont (€ 8,95)

Ben ik de enige die nu al droomt van de lente? Ik dacht het niet. Seepje droomt met me mee en stelt dit volledig plantaardige en fair trade wasproduct uit Nepal voor. Vul de trommel met bonte was, voeg er wat van deze lentegeur aan toe en zet je favoriete wasprogramma aan. Draaien maar! De wereld wordt er alleen maar 'schoner' van.

Shoppen: www.juttu.be.

Green tea therapy verstevigende bodylotion van Cîme (€ 19,95)

Ik geloof niet dat deze crème de lachkuiltjes in m'n billen écht zal doen verdwijnen, maar weet wel dat ze er mooier van worden. Een zijdezachte formule die intens hydrateert en zelfs versteviging belooft dankzij een mix van groene thee, cafeïne, kurkuma en Chiuri boter. Allemaal eerlijk verkregen ingrediënten uit de Himalaya. Cîme steunt er de strijd voor een eerlijk loon en helpt mee aan de uitbouw van een duurzame lokale economie. Smeer Nepalese boeren en hun families zo naar een betrouwbaar en stabiel inkomen!

Shoppen: www.cime-skincare.com.

Bio melkchocolade met karamel en amandel (€ 2,10)

Naast de banaan is chocolade ons favoriete fair food. Gekarameliseerde amandelnoten en zachte melkchocolade: een duo dat samensmelt op je tong. Moeten we daar nog meer woorden aan vuil maken? Hop, naar de winkel!

Shoppen: www.oxfamwereldwinkels.be.

Clutch of toilettas cheetah pattern van O My Bag (€ 39,00)

Een toilettas die net zo goed kan dienen als leuke hoes voor de iPad of als clutch. De print werd ontworpen door Willemien Seijdel, een van onze getalenteerde noorderburen. Eerlijk mooi.

Shoppen: www.omybag.nl.