Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Geen groenteliefhebber? Probeer ze dan eens zo!

doorAnn Willemsop 09/08/2016

Wist je dat zoveel meer kan doen met met groenten dan ze gewoon koken of rauw eten. Wij geven je alvast wat inspiratie!

Groentechips
Het hoeven heus niet altijd aardappelchips te zijn! Ook groentechips blijven natuurlijk in olie bereide chips, waardoor je ze het best met mate eet, maar ze kunnen je wel helpen om aan bepaalde groentesmaken te wennen. Je kan ze zowel als snack eten, of serveren als garnituur bij een gerecht.

Zo ga je te werk: schaaf groenten zoals knollen, aubergines en courgettes tot zeer dunne schijfjes en frituur ze gedurende vijf à zes minuten in olie van 140 °C. Dat is iets langer dan je aardappelen zou frituren, maar de temperatuur van de vetstof ligt dan ook lager, opdat het vocht uit de groenten zou kunnen verdwijnen alvorens ze verkleuren. Bak je de groenteschaafjes op te hoge temperatuur, dan eindigen ze gegarandeerd als slappe chips. Bereid ook zeker niet te veel chips in een keer, anders gaan ze aan elkaar kleven. Het is sowieso een goed idee om enkele keren door de olie te roeren om de schijfjes uit elkaar te halen.

Groentecake
Een cake van spruitjes of selder? Daar moet je misschien al een diehard voor zijn, maar groenten met een minder uitgesproken smaak laten zich wel graag vermengen met een cake.

Zo ga je te werk: maak een klassiek cakedeeg en voeg er geraspte groenten of een groentepuree aan toe. Werk af met verse kruiden en laat het mengsel bakken zoals een traditionele cake. Wil je liever een zoute cake? Schrap dan de suiker uit het recept. Je eindresultaat zal iets minder volumineus of luchtig zijn, maar wel bijzonder lekker. Een zoute cake past bijvoorbeeld perfect bij de aperitief, of ter vervanging van een aardappelportie bij een stukje vis of vlees.

Groentepasta
Een echte pastaliefhebber? Vervang je klassieke spaghetti dan eens door een groentepasta! Bijvoorbeeld eentje van groenten zoals courgettes, snijbonen of knolselder.

Zo ga je te werk: snijd de groente in lange draadjes, of gebruik een spiraalsnijder. Gaar de groentepasta kort, zodat ze goed stevig en manipuleerbaar blijft. Serveer er een saus naar keuze bij.

Smakelijk!