Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Zen in de file? Het kan!

doorKristina Rybouchkinaop 12/12/2016, laatst bijgewerkt op 12/12/2016

Het is verleidelijk om spontaan de verschillende stadia van rouw te beginnen doorlopen wanneer je wéér eens in de file staat. Maar zeg nu zelf, is het niet beter om ontkenning, woede en depressie te skippen en het verkeer eenvoudigweg te aanvaarden? Je kan er tenslotte toch niets aan doen. Probeer je (lange) autorit liever zo aangenaam mogelijk te maken. De volgende tips helpen je daarbij.

  • Maak van je wagen een aangename plek. Laat geen afval rondslingeren. Stofzuig tijdig je matjes en doe het stof regelmatig van je dashboard, desnoods terwijl je in de file staat. Een fleecedeken zorgt voor gezelligheid, net als een lekker geurtje.
  • Zorg voor een playlist met rustgevende of opbeurende liedjes. Je humeur schiet meteen de hoogte in als je kan meezingen en -dansen met je favoriete nummers.
  • Je autobuurman of -vrouw volledig loss zien gaan heeft hetzelfde effect. Kijk dus eens om je heen de volgende keer dat je staat aan te schuiven. Wie zijn je lotgenoten? Wat doen ze? Wat zou hen drijven? Probeer eens oogcontact te maken en te glimlachen. Een beetje solidariteit steekt iedereen een hart onder de riem. Kijk ook eens naar je omgeving. De mooiste zonsopgangen zie je in deze tijd van het jaar vaak onderweg naar het werk.
  • Nog een leuke voor 's morgens: als je weet dat je alweer in de file zal belanden, kan je evengoed dan je make-up aanbrengen. Zo kan je iets vroeger van huis vertrekken (of iets langer blijven liggen).
  • Hou een magazine bij de hand voor het geval dat de baan écht muurvast staat. Bij stapvoets verkeer is lezen niet aangeraden, omdat je dan je aandacht bij de weg moet houden. Op die momenten is een audioboek een leuk alternatief.
  • Iedereen staat op hetzelfde moment in de file. Dus bel eens handsfree naar een vriend om even bij te praten. Of naar je partner, om jullie al samen te verlekkeren over het menu voor de rest van de week. Je kan ook eenvoudige telefonische meetings inplannen op de momenten wanneer je filerijdt, of telefonisch met een collega brainstormen over een nieuw project. Zo heb je de tijd nog nuttig besteed.
  • Wat je ook doet, ga niet piekeren. Die negatieve gedachtenstroom zal nog meer stress veroorzaken. Als je er echt niet aan kan weerstaan, kan het helpen om jezelf een piekerdeadline op te leggen. Je mag even tobben, tot de klok verspringt naar 17:55. Dan is het meezingtijd.
  • Check altijd de toestand op de weg voor je vertrekt. Als er net op jouw afrit een ongeval is gebeurd, kan je desnoods een uurtje langer thuis of op kantoor blijven werken. Probeer vergaderingen en afspraken sowieso in te plannen in functie van eventueel verkeer. Zo hoef je je niet te veel op te jagen.