Zo bestrijd je de vliegen die je huis bezetten

doorMaurane Vallezop 28/06/2017

Het is weer zomer en dat wil dus ook zeggen dat er weer heel wat vliegen door de lucht razen. Laat je heel even een venster of een deur open, dan mag je er zeker van zijn dat er enkele seconden later een exemplaar door je huis zoemt.

Maar hoe komt het dat deze storende beestjes zich een weg door je huis zoeken? Wel, vliegen houden van dezelfde dingen als wij. Ze komen af op licht, warmte en uiteraard ook voedsel. En net dat is wat ze in je huis terugvinden. Je kan het dus maar moeilijk vermijden dat een vlieg bij jou binnen zit. Tenzij je in een grot gaat wonen, of gebruik maakt van onze handige tips.

1. Knoflook

Net als veel mensen, houden vliegen niet van de geur van knoflook. Daardoor is het dus een ideaal middel om ze af te stoten. Je kan ze op afstand houden door een bouillon te maken van wat verse, sappige knoflook. Het afkooksel giet je in een kom en plaats je aan een venster.

2. Lavendel

Ook aan de geur van lavendel hebben vliegen een hekel. Elke vorm, van olie tot boeketje, is mogelijk om ze weg te houden. Misschien is dit ook iets aangenamer voor jou dan de geur van knoflook, want dankzij de paarse bloemen lijk je te vertoeven in de Provence.

3. Basilicum

Ook dit kruid heeft een sterke geur en is voor vliegen minder aangenaam. Een basilicumplant in huis halen is dus zeker geen slecht idee. Enkele losse blaadjes op strategische plaatsen leggen kan ook helpen.

4. Azijn

Witte azijn blijkt een wondermiddel in de strijd tegen de vliegen. Een kommetje verwarmde azijn aan het venster kan werken, of je kan het ook gebruiken om je ruiten een poetsbeurt mee te geven.

5. Vleesetende plantjes

Een vleesetende plant, zoals de ‘venusvliegenvanger’, lokt insecten dankzij de geur van zoete nectar. Deze geur trekt de vliegen aan, waarop de plant dichtklapt en het beestje verteert.

6. De truc met de fles

Je kan natuurlijk ook zelf een val in elkaar knutselen. Wat heb je nodig? Een lege fles en een zoete vloeistof. Je snijdt de bovenkant van de fles, giet de vloeistof in de onderkant en zet dan de afgesneden bovenkant er ondersteboven in. De vliegen komen af op de zoete vloeistof en kunnen vervolgens niet meer weg uit de fles.