Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Zo blijft je kerstboom langer mooi

doorKristina Rybouchkinaop 09/12/2020

Een echte kerstboom vraagt weliswaar meer verzorging dan een vals exemplaar, maar dat maakt hij ruimschoots goed met zijn natuurlijke charme. De volgende handleiding helpt je om een gezond exemplaar te kiezen en hem mooi groen te houden tot aan de kerstdagen.

De ene soort is de andere niet
Onze favoriete boomsoort is ongetwijfeld de Nordmann spar. Die heeft een volle body, een lekkere geur en zachte naalden, die nauwelijks uitvallen. Ook de nobele en Servische spar zijn aanraders. Zulke kerstbomen zijn niet goedkoop, maar je hebt er wel veel langer genot van dan van een fijnspar. Die soort wordt dankzij zijn toegankelijke prijs het vaakst verkocht, maar hij wordt wel het snelst kaal.

Hoe verser, hoe beter
Een kerstboom heeft een beperkte levensduur. Hoe langer hij in het tuincentrum op je staat te wachten, hoe korter hij kan blijven schitteren in je woonkamer. Kies daarom een boom uit die pas recent naar de winkel is gebracht. Je kan testen hoe 'vers' een kerstboom is door hem even op te nemen aan de stam en neer te laten ploffen. Vallen er al naalden uit? Dan is dat geen goed teken.

Even wennen
Komt je boom van het veld of kocht je hem op een buitenplaats, zet hem dan niet onmiddellijk in je warme woonkamer. Heef hem de kans om even te wennen aan de hogere temperatuur, door hem een dagje in je garage of frisse berging onder te brengen.

Let op met tocht en warmte
Je installeert je kerstboom het beste dicht bij een raam zodat hij voldoende licht krijgt, maar ver genoeg van de chauffage. Warmte maakt namelijk dat de boom sneller zal uitdrogen. Ook tocht werkt naaldverlies in de hand, dus probeer je boom ook uit de buurt te houden van toegangsdeuren die continu open en dicht gaan.

Water, de rest komt later
Ben je gevallen voor een kerstboom zonder wortel, zaag thuis dan nog een klein stukje van de stam af en zet hem een dag in een emmer water voor je hem versiert. Zo kan de boom nog aardig wat vocht opnemen langs het verse snijvlak. Installeer hem vervolgens in een kerstboomhouder met een waterbak onder, zodat hij een beetje kan blijven drinken. Hou er wel rekening mee dat zo'n exemplaar hoe dan ook na een drietal weken uitgedroogd zal zijn. Wil je langer genieten van de kerstsfeer in huis, kies dan voor een boom met een grote, vochtige wortelkluit. Steek die in een voldoende grote pot gevuld met aarde en geef hem dagelijks ongeveer een halve tot één liter water. Als je dat consequent doet, kan je de boom na de feestdagen een gelukkig tweede leven geven in je tuin.