Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Zo geniet je weer écht van je vrije tijd

doorNele Annemansop 07/01/2021

Focussen doe je niet alleen op je werk, ook thuis hou je je hoofd er maar beter bij. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je heel wat mooie momenten zomaar aan je laat voorbijgaan. Omdat je met je neus achter een scherm zat, bijvoorbeeld. Of omdat je het te druk had met het opruimen van de keuken. Daarom enkele tips zodat je die kostbare vrije momenten weer intenser en gelukkiger beleeft.

1. Leer keuzes maken
Je hoeft heus niet alles te doen of te beleven, je hoeft niet overal bij te zijn, je hoeft niet élke sport te beoefenen of iedere tentoonstelling te zien. Zet je FOMO (Fear Of Missing Out) aan de kant en kies voor wat echt belangrijk voor je is. Prop je je vrije tijd te vol, dan heb je niet voldoende ruimte over om gewoon eens even op adem te komen.

2. Blijf in het moment
Doordat we altijd verbonden zijn met Facebook, Instagram, WhatsApp en co, lijken we vaak maar 'semi-present': we zijn nooit meer helemaal met onze volle aandacht bij onze dierbaren. En daardoor worden onze gesprekken en ontmoetingen minder intens en rijk. Probeer zulke digitale stoorzenders dus zo veel mogelijk uit de buurt van je gezinsleven te houden. Stop eenmaal thuis alle telefoons in een smartphonebox, waar ze op stil staan en kunnen opladen. Natuurlijk mag je af en toe nog op je telefoon kijken, maar door hem in de doos te stoppen, zit hij al niet meer in je broekzak. Het is een manier om je fysiek los te maken van je smartphone, waardoor de aantrekkingskracht van het toestel afneemt.

3. Geloof in rituelen
Elke avond samen eten, een wekelijkse date night of op zondagochtend gezellig een paar kopjes thee drinken? Voor meer intense momenten met je partner of je gezin, voer je een paar rituelen in die jullie leuk vinden. Doordat je zulke rituelen een naam geeft (bijvoorbeeld: 'het theemoment' of 'donderdag date night') en je ze op regelmatige basis herhaalt, blijven ze beter 'plakken' dan eenmalige familiemomentjes. Ze worden traditie.

4. Merk 'vlindermomenten' op
Misschien ben je net druk in de weer met het opruimen van de keuken als je dochtertje komt vragen om even met haar te dansen. Stuur haar niet weg, maar leg alles aan de kant en ... dans. Zo beleef je een intens moment samen, waar zowel jij als je dochter gelukkig van worden: een vlindermomentje. Na een paar minuutjes dansen, fladdert het momentje weer voorbij. Nog tijd genoeg om door te gaan met opruimen.

5. Benoem de mooie momenten
Een situatie waar je heel erg blij van wordt? Een mooi moment? Deel dat met de mensen rondom je. Zeg ze expliciet dat wat jullie nu aan het doen zijn, je gelukkig maakt. Door het hardop te benoemen, zullen de anderen het mooie moment ook bewuster registreren.

6. Doe het in de ochtend
Wil je echt iets gedaan krijgen? Probeer je een nieuwe gewoonte (bijvoorbeeld een halfuurtje yoga of wat mediteren) in je leven in te passen? Voorzie er dan 's morgens tijd voor. De ochtend is immers het meest voorspelbare deel van de dag. Maak gebruik van dat ene moment waar je wél controle over hebt. Want zodra je op het werk aankomt, begint het immers pas echt. Dan komen de taken, to do's en onvoorziene omstandigheden op je af en verdwijnen die goede voornemens al snel naar het achterplan.

7. Verspil je vrije tijd niet achter een scherm
Naar je telefoon staren of tv-kijken is geen goede manier om - als gezin - te ontspannen. Ga samen iets doen of zoek een hobby: onderzoek wijst uit dat mensen die zich voluit geven voor hun hobby, zich veel minder vermoeid voelen.

Nog meer tips voor een betere balans tussen werk en privé vind je in 'Aftellen naar maandag' van Ann De Bisschop (Borgerhoff & Lamberigts, € 22,99).