Zo hou je je orchidee wél in leven

doorNele Annemansop 20/08/2018

Delicaat, elegant en vrouwelijk, dat zou een orchidee moeten zijn. Maar legden de jouwe meestal na minder dan een maand het loodje? Dankzij deze geheime tips geef je ze wel het lange leven dat ze verdienen.

Geheim 1: terracotta
Poreuze, ademende terracottapotten zijn de must have om je orchidee gelukkig te houden. In tegenstelling tot plastic potten, zorgen ze voor een betere drainage en circulatie. Potten zonder gaten kunnen het vocht ophouden waardoor je orchidee verstikt kan raken of rotten.

Geheim 2: ochtendlicht
Het perfecte licht om je orchidee in leven te houden, is dat bij het aanbreken van de dag. Zet je orchidee dus aan de oostkant van je huis (zelfs als dat betekent dat hij voortaan een vast stekje krijgt in je badkamer in plaats van in je woonkamer). Orchideeën houden ook meer van indirect licht. Zet ze dus niet rechtstreeks op je vensterbank, maar op tafel of achter gordijnen of lamellen.

Geheim 3: de dompeltechniek
De nummer 1-doodsoorzaak van je orchidee is verdrinking. Een keer per week water geven is zeker voldoende en de beste manier om dat te doen is met de dompeltechniek. Dompel je orchidee in zijn doorschijnende pot onder in lauw water. Laat hem daarna uitlekken tot hij niet meer druppelt en als hij helemaal droog is, kan hij opnieuw in je sierpot.