Zo lok je wespen in de val

doorLynn Guillaumeop 10/08/2018

Wespen, we zien ze het liefst niet op ons terras verschijnen. Met deze tips hou je ze op afstand.

* Maak een wespenval.

Snijd een plastic fles van 1,5 l in twee en plaats het bovenste deel (met de schenktuit naar beneden) in het onderste deel van de fles. Vul de val met siroop of een zoete drank, smeer wat honing of confituur aan de binnenkant van de flessenhals en laat de wespenmagneet zijn werk doen. Opgelet: de val kan veel wespen aantrekken. Plaats ze dus niet te dicht bij het terras.

* Verjaag ze met vieze geuren

Wespen houden niet van vieze geurtjes. Een bakje met azijn houdt ze op veilige afstand. Nog beter: voeg er wat kruidnagel aan toe. De kruidige geur jaagt wespen weg. Ook effectief: snijd een citroen of sinaasappel doormidden en steek er flink wat kruidnagels in. Of strooi wat kruidnagel in de buurt van je tuintafel, zet een tafelplantje op tafel dat je met wat kruidnagel bestrooit.... Gebrande koffie is nog zo'n geur waaraan wespen een hekel hebben. Doe wat gemalen koffie in een vuurvast schaaltje en steek het in brand. Wespen houden niet van rook. Brand wierrookstokjes (liefst met citronella). Ook water met ammoniak zou wespen uit de buurt houden. Het proberen waard!

* Opgelet met zoetigheid.

Wespen zijn verzot op zoet. Laat zoete drankjes, fruit of andere lekkernijen niet te lang op tafel staan of dek ze af zodat wespen ze niet ruiken.

* Schakel professionele hulp in

Met een wespenval of slechte luchtjes los je het probleem slechts tijdelijk op. Zit je met een wespennest, dan zijn er zwaardere middelen nodig. Waag je er niet zelf aan maar schakel je lokale brandweerdienst in voor een professionele verdelging.