Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Zo maak je een to-dolijst die echt werkt

doorValérie Wautersop 15/09/2016

Een to-dolijstje maken is fantastisch, maar hoe vaak werk je in werkelijkheid alle puntjes op je lijstje af? Met deze tip behoort dat probleem voorgoed tot het verleden.

De ideale manier om je to-dolijstje gedaan te krijgen werd uitgevonden in 1918 en draagt de naam 'The Ivy Lee Method'. De methode bestaat erin om op het einde van elke dag een lijstje te maken van de zes belangrijkste dingen die je de volgende dag wil verwezenlijkt krijgen, en deze in volgorde van belangrijkheid te ordenen. Vervolgens zorg je er de dag nadien voor dat je je lijstje stap voor stap afwerkt, en pas met het volgende punt begint wanneer je het vorige compleet hebt afgewerkt.

Dit trucje werkt omwille van enkele redenen. Allereerst dwingt het je om prioriteiten te stellen. Door je lijstje tot zes punten te beperken, dwing je jezelf om beslissingen te maken over wat écht belangrijk voor je is. Het geeft je bovendien een duidelijk startpunt, waardoor je niet meer kan dralen over welk puntje van je to-dolijst je eerst onder handen neemt. Daarnaast zorgt deze methode er ook voor dat je maar één ding tegelijkertijd mag aanpakken, waardoor je niet kan beginnen multitasken. Het is immers bewezen dat multitasken vaak contraproductief werkt.