Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Zo maak je komaf met een stinkende afvalcontainer

doorLynn Guillaumeop 15/07/2017

Warme temperaturen gaan helaas vaak ook met ranzige afvalcontainers gepaard. Wij verzamelden voor jou de beste tips om met nare geurtjes, vliegen en ander onheil af te rekenen.

* Zet afvalcontainers in de schaduw.

De zon veroorzaakt een broeikaseffect, waardoor vieze luchtjes en ongedierte vrij spel krijgen.

* Leg een oude krant, wat eierdozen of stro op de bodem van je container.

Zo vermijd je dat afvalresten op de bodem aankoeken.

 * Een propere afvalcontainer start bij goed sorteren.

Weet jij wat precies bij het restafval mag en wat in de GFT-bak thuishoort? We frissen je geheugen even op.

In de restafvalzak of –container: niet-recycleerbaar plastic- en kunststofafval (bv. yoghurtpotjes, botervlootjes, kapotte speelgoedpop...), vervuild papier (geolied papier, carbon-en behangpapier, cementzakken…), aluminiumfolie, luiers (tenzij deze op het recyclagepark selectief ingezameld worden), maandverbanden, visgraten, kippenboutjes, vlees-of groenteschoteltjes uit piepschuim, vervuild piepschuim, elektrische bedrading, dampfilters, kattenbakvulling, gloeilampen en scheermesjes (verpak ze goed!), nylonkousen, niet-herbruikbaar textiel, plastic draagtassen, schelpen, watten...

Niet bij het restafval: GFT-afval, recycleerbaar PMD, recycleerbaar papier en karton, KGA, geneesmiddelen, bouw- en sloopafval,bruikbaar textiel, afgedankte elektrische en elektronische apparatuur.

In de GFT-container: schillen en resten van groenten en fruit, kleine hoeveelheden gekookte etensresten (bv. aardappelen en groenten), koffiefilters en koffiedik, theebladeren en theezakjes, broodkorsten, doppen van pinda’s en noten, keukenpapier, papier- en
kartonverpakkingen met etensresten (vb. broodzakken, taartendozen, frietbakjes…), verwelkte snijbloemen en kamerplanten, gemaaid
gras, onkruid en bladeren, resten uit groente- en siertuin (zonder aarde), haagscheersel, versnipperd snoeihout, mest van kleine huisdieren (cavia, hamster, konijn). Opgelet: geen hondenpoep!

Niet in de GFT-container: alle soorten plastic, slachtafval, boomstronken en wortels, grof, ongesnipperd snoeihout (dikke takken), ijzer, metaal en blik, aarde, zand en steenpuin, timmerhout, vlees-en visafval, saus, vet en olie, inhoud van de stofzuigerzak, as van de open
haard, houtskool, eierschalen en mosselschelpen, kattenbakvulling (ook biologisch afbreekbare hoort hier niet thuis), schelpenzand uit vogelkooi, wegwerpluiers, biologisch afbreekbare zakjes.

* Vul je containers slim    
Door je afvalresten slim te 'verpakken' hou je afvalcontainers makkelijker proper. Een gevuld plastieken afvalzakje gooi je zo in de restafvalcontainer. Keukenafval kan je dan weer in een papieren (brood)zak of een stuk krantenpapier wikkelend. Papier
bestaat namelijk uit cellulose en is hierdoor composteerbaar. Zo ga je niet alleen nare geuren tegen, je houdt ook vliegen op afstand.

* Kattengrind en mottenballen

Bestrijd nare geurtjes door een panty gevuld met kattengrind onderin de bak te leggen. Ook mottenballen helpen.

* Maden te lijf

Maden in je container? Snel handelen in de boodschap, want voor je het weet zit je met een vliegen- of muggeninvasie. Maden zijn immers larven van vliegen en muggen. Eén vlieg legt een paar honderd eitjes die bij warm en zonnig weer al na acht uur uitkomen. Leg een tak klimop in je container: die is giftig voor maden. Ook een handvol zout of kalk in de bak doet wonderen.

* Ventileer

Gooi geen vochtig of nat afval in je container en zet het deksel van je afvalbak met een houtje op een kier. Zo zorg je voor ventilatie en kan het vocht verdampen.

* Poetsen

Is het kwaad al geschied? Knijp je neus dicht en geef je (lege!) container een goede reinigingsbeurt. Spuit hem vanbinnen schoon met een hogedrukreiniger en werk af met een sopje van water met azijn of groene zeep (en spring vervolgens zelf in de douche). Voorkom gruwelijke situaties door je container geregeld een poetsbeurt te geven. Maak je je handen liever niet vuil, dan kan je een beroep doen op een professionele reinigingsdienst.