Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Zo strijk je al je kledingstukken op de juiste manier

doorNele Annemansop 24/06/2017

Toegegeven: als er één huishoudelijk taakje is dat ik met veel plezier en liefde aan mijn partner geef, is het wel de berg strijk. Toch moet die helaas ook op tijd en stond gebeuren, daarom stelden we een handige gids samen zodat jouw kledingstukken nooit meer het leven laten door de verkeerde temperatuur.

Eerst en vooral: bekijk het label op je kledingstuk. Een kruis door het strijkijzer, betekent (uiteraard) dat het kledingstuk niet gestreken mag worden. Staan er bolletjes in het strijkijzer? Dan mag het wel. Een bolletje betekent een lage temperatuur (110 graden), twee bolletjes een middelmatige temperatuur (150 graden) en drie bolletjes maximale warmte (200 graden).

Katoen
Strijk katoen op een hoge temperatuur terwijl de stof nog wat vochtig is. Gebruik de stoom- of spaarfunctie indien nodig.

Linnen
Strijk het kledingstuk binnenstebuiten op een hoge temperatuur terwijl het nog wat vochtig is. Gebruik ook hier de stoom- of spaarfunctie indien nodig.

Wol
Strijk het kledingstuk binnenstebuiten op een middelmatige temperatuur en gebruik de stoomfunctie. Strijk indien gewenst op een persdoek, om je kledingstuk extra te beschermen.

Zijde
Strijk het kledingstuk binnenstebuiten op een middelmatige temperatuur en net nadat het gewassen is zodat het nog een beetje vochtig is. Gebruik de spray- of stoomfunctie niet. Gebruik wel een persdoek indien nodig.

Polyester
Strijk het kledingstuk op een middelmatige temperatuur terwijl het nog wat vochtig is. Gebruik de sprayknop indien nodig, maar vermijd stoom. Stoom en een hoge temperatuur kunnen een plastic schijn achterlaten.

Nylon
Strijk nylon op een lage temperatuur. Gebruik geen stoom maar spray indien nodig.

Acryl
Strijk het kledingstuk op een lage temperatuur. Gebruik nooit stoom, maar spray indien nodig.

Kant
Strijk het stuk op een lage temperatuur met een persdoek tussenin om het te beschermen. Gebruik geen stoom en spray niet.

Fluweel en kasjmier
Strijk nooit fluwelen of kasjmieren kledingstukken. Die breng je beter naar de stomerij.