Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

11 oooh-zo goede redenen voor seks

doorLynn Guillaumeop 23/09/2017

Kan je libido wel een opkikkertje gebruiken? Denk dan eens aan wat een vrijpartij je oplevert. Wij ontdekten elf verrassende voordelen.

Stevige spieren? Check!  

Geen fan van de fitness? Duik dan liever tussen de lakens. Een vrijpartij doet je 150 calorieën verbranden en geeft je core en billen een stevige workout. Wie het echt avontuurlijk maakt, kan zelfs dijen, kuiten en armen aan het werk zetten. En laat dat nu net de zones zijn waar vrouwen vaak het meest onzeker zijn. Nog een plusje: als je opgewonden bent, komt er testosteron vrij, wat een essentiële rol speelt bij spieropbouw en –behoud. Handig!

Je hart zal je dankbaar zijn

Seks drijft je hartritme op. Het verbetert niet alleen je cardiovasculaire gezondheid, volgens studies zou twee (of meer) keer vrijen per week de kans op hartaandoeningen met de helft doen afnemen.

Seks doet stress verdwijnen

Ben je angstig? De endorfines die vrijkomen tijden een orgasme leggen stressgevoelens het zwijgen op. Meer zelfs, de ‘geluksstofjes’ helpen je ook om in de toekomst beter met stress om te gaan. Laat stress dus geen redenen zijn om niet te vrijen, maar doe er iets: met een dans tussen de lakens bijvoorbeeld.

Je slaapt als een baby

Vergeet kamillethee. Wie met haar partner het bed in duikt, hoeft daarna geen schaapjes te tellen. Tijdens het vrijen maakt je lichaam namelijk prolactine aan: een hormoon dat je heerlijk slaperig maakt.

 Je huid straalt

Die felbesproken ‘after-glow’ bestaat echt. Regelmatig vrijen geeft de doorbloeding een boost, waardoor je huid er jonger en gezonder uitziet. Daar dromen we toch allemaal van?

Byebye pijntjes

Laat hoofdpijn voortaan een reden zijn om te vrijen in plaats van vroeg in bed te kruipen. Een orgasme doet oxytocine en endorfines vrijkomen: natuurlijke pijnstillers. Je weet dus wat je te doen staat!

Meer seks = minder naar het toilet

Toegeven, je blaas is het laatste waar je aan denkt –tenzij je dringend moet gaan– wanneer je in de mood bent. Maar volgens experten bestaat er wel een belangrijke link tussen beiden. Regelmatig vrijen verbetert immers de bekkenbodem én je blaascontrole en geef toe: vrijen is toch veel leuker dan een reeks Kegeloefeningen?

Je wordt minder ziek

Volgens een Amerikaanse studie geeft een of twee keer vrijen per week je immuunsysteem een boost. Het doet het cortisolniveau -dat je immuniteit verzwakt - dalen en het gehalte aan immunoglobine A – dat als antilichaam functioneert – stijgen. Het is simpel: hoe meer je vrijt, hoe minder vaak je door griepjes en verkoudheden geveld zal worden.

 Seks boost je vruchtbaarheid

Loopt je cyclus niet zoals het hoort? Geregeld vrijen kan helpen. Het reguleert immers de belangrijke hormonen oestrogeen en testosteron. Daarnaast wijzen studies uit dat sperma de eisprong kan triggeren én dat meer dan een week zonder seks de zaadkwaliteit negatief beïnvloedt. Voor wie zwanger wil worden, lijkt twee keer per week vrijen een goede maatstaf.  

Meer zelfvertrouwen

Criticasters, spits jullie over! Minder stress, meer intimiteit, emotionele gezondheid, een hoger libido: allemaal bouwen ze mee aan meer zelfvertrouwen. Seks doet je beter voelen over jezelf én je lichaam. Bedankt,endorfines!

Van seks komt meer seks

Wacht niet tot de zin in seks er vanzelf komt. Zin krijg je door het te doen. En hoe vaker je het doet, hoe meer je ernaar zal verlangen. Werk aan de winkel dus!