Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

11 tekenen dat jullie relatie goed zit

doorLynn Guillaumeop 15/07/2017

Je relatie fris en fruitig houden kan een uitdaging zijn. Niet alleen je leven verandert, ook in je relatie gaat het er na verloop van tijd anders aan toe. Of je nu net de ring over je vinger schoof of het aantal huwelijksjaren niet meer op twee handen kan tellen, deze signalen wijzen erop dat het tussen jullie nog steeds goed zit.

* Jullie communiceren vlot

Slagen jullie erin om vlot met elkaar te praten, ongeacht de drukte en chaos in jullie leven? Dan zit de basis van jullie relatie alvast goed. De manier van communiceren over leuke maar ook moeilijkere onderwerpen - denk maar aan financiële of familiale strubbelingen - zegt veel over een relatie. Het klinkt cliché, maar communicatie is écht de sleutel.

* De passie leeft

En dan hebben we het niet per se over wat er zich tussen de lakens afspeelt, maar wel over hoe affectief jullie met elkaar omgaan. Elkaars hand vasthouden, een knuffel en kus zijn tekenen van een gezonde relatie. Doen dus!

* Compromissen kunnen

Ben jij in de mood voor Bridget Jones terwijl manlief op een avondje The Fast and The Furious hoopt? Dan zegt de manier waarop jullie met dergelijke kleine twisten omgaan veel over jullie relatie. Compromissen kunnen sluiten is een belangrijke succesfactor voor relaties.

* Jullie ontdekken graag nieuwe dingen

Geregeld nieuwe ervaringen opdoen, komt jullie relatie ten goede. Je maakt plannen, bouwt mooie herinneringen op én beleeft plezier samen tijdens jullie ontdekkingstocht. Het doet wat denken aan de spanning en opwinding die je voelde toen jullie elkaar nog volop aan het ontdekken waren.

* Lachen

Hebben jullie dezelfde soort humor? Prima! Samen lachen - en dan bedoelen we niet met elkaars 'fouten' - is een echte relatiebooster. Lachen neemt stress en angst weg, doet endorfines vrijkomen en creëert een positief naar de andere toe.

* Jullie hebben eigen interesses

Natuurlijk is het een behoorlijke plus als jullie een en ander met elkaar gemeen hebben, maar eigen hobby's en interesses zijn dat absoluut ook. Naast je partnerrol verdient ook je eigen 'ik' de nodige aandacht. En daarin mogen jullie elkaar trouwens best in steunen.

* Vertrouwen boven alles

Vertrouwen jullie elkaar blindelings jullie jullie hart, geld en kinderen toe? Dan hoeven jullie niet meteen een breuk te vrezen. Kan je op deze vraag echter niet volmondig ja antwoorden? Dan is er werk aan de winkel, want zonder vertrouwen heeft een relatie weinig kans op slagen.

* Respect voor elkaar

Communicatie, vertrouwen en respect: het zijn zonder twijfel de drie belangrijkste peilers binnen een relatie. Hapert het op een van deze vlakken, dan moet de alarmbel afgaan. Een gebrek aan respect laat vele relaties kapotgaan. Tracht zelfs tijdens een verhitte discussie respectvol met elkaar om te gaan.

* Jullie willen er voor gaan

Perfectie bestaat niet, ook niet in liefdesland. In iedere relatie duiken vroeg of laat problemen op. Jullie toekomst hangt af van hoe julie met moeilijkheden omgaan. Koppels die beseffen dat het oké is om af en toe kwaad of verdrietig te zijn, zolang er op het einde van de rit ook ruimte voor verontschuldigingen en connectie is, gaan niet bij de minste storm ten onder. De wil om de relatie te doen lukken bepaalt veel, net als het besef dat problemen oplossen tijd en moeite vraagt.

* Relatie als topprioriteit

Als beide partners hun relatie op de eerste plaats zetten, is een scheiding veel minder waarschijnlijk.

* Jullie hebben dezelfde gelddoelen

Smijt jij het geld door ramen en deuren terwijl je partner zijn centen het liefst onder de matras bewaart? Veel kans dat dit na verloop van tijd een grote struikelblok wordt. Dezelfde financiële doelen hebben, brengt rust in een relatie.

Een gezonder en gelukkiger leven? Schrijf je in op onze wekelijkse nieuwsbrief