Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

20 x de beste tips om de vonk in je relatie weer aan te wakkeren

doorNele Annemansop 19/06/2020

In het begin van een relatie is het haast onmogelijk om van elkaar af te blijven, maar als je al jaar en dag lief en leed met elkaar deelt, is er van opwinding en spanning tussen de lakens vaak niet veel meer te bespeuren. Met deze tips slaag je er wél in om jullie vonk levendig te houden.

1. Ga de fysieke kant op. Aanraken, knuffelen, strelen, wrijven, handjes vasthouden, massages geven of voetje wrijven. Al die dingen laten het hormoon oxytocine vrij, wat helpt om je close te voelen met je partner.

2. Blijf glimlachen! Je glimlach hielp waarschijnlijk om je partner aan te trekken in de eerste plaats. En daarbij, je glimlacht naar anderen dus waarom zou je niet lachen naar je partner?

3. Voel jij je goed? Hoe beter je je voelt over jezelf, hoe groter je aantrekkingskracht. Wie zich goed voelt over zijn lichaam heeft ook een grotere kans om zich volledig te willen gooien in een intieme relatie.

4. Neem een geïnteresseerde houding aan. Je partner moet aanvoelen dat je geïnteresseerd bent in hem of haar, en omgekeerd. Luister aandachtig, en houd lang genoeg vol zodat hij of zij jou ook op dezelfde manier behandelt. Wederzijds respect kan van groot belang zijn om je met elkaar te verbonden te voelen.

5. Wees respectvol. Relatieproblemen starten altijd met kritiek, minachting en defensief of ontwijkend gedrag. Wees in plaats daarvan respectvol en communiceer openlijk. Zorg ervoor dat al je gesprekken constructief zijn.

6. Als je een fout maakt, durf dan sorry te zeggen. Laat dingen niet sudderen of ga niet in je defensieve modus. Een simpele verontschuldiging zal wrok voorkomen. Geef je fout toe en ga verder. Het zal je partner helpen zich closer met je te voelen.

7. Vergeet perfectionisme, want noch jij noch je partner kan perfect zijn. Het is niet alles of niets, het is niet zwart of wit. Ergens in de grijze zone ligt het meeste geluk. Stop met veroordelen en begin met accepteren.

8. Erken je krachten. Je bent ondertussen misschien al wat op leeftijd. Je kan zelfverzekerd zijn en bepaalde obsessies die je vroeger had, laten varen. Je weet dat je je van die kleine zaken niets meer moet aantrekken.

9. Vraag je partner wat jij wil. Jij weet wat je leuk vindt dus vraag het gewoon!

10. Zorg ervoor dat geslachtsgemeenschap niet pijnlijk wordt als je ouder wordt. Als jij of je partner lijdt aan vaginale droogheid, kan je vragen naar een vitamine E-crème die kan helpen.

11. Zorg voor voldoende slaap. Vermoeidheid en geïrriteerdheid zijn redenen waarom velen een verminderd libido of erectiestoornissen hebben. Een goede nachtrust kan echt helpen. Een verslag uit de VS in het gezondheidsmagazine Menopause bestudeerde meer dan 93.000 vrouwen tussen de 50 en de 79 jaar oud, en vond dat minder dan vijf uren slaap per nacht geassocieerd wordt met een minder bevredigend seksleven. Magnesium, gekend als ‘de verdoving uit de natuur’ kan voor een betere slaap zorgen. Voedsel rijk aan magnesium zijn vis, groene bladgroentes en pompoen- en zonnebloempitten.

12. Heb je je dieet al eens goed bekeken? Goede vetten die je haalt uit eieren, noten en vette vis zijn belangrijk om een laag libido te overwinnen. Voeding rijk aan zink, zoals spinazie, rundvlees en kidneybonen, zijn ook belangrijk voor de productie van sekshormonen.

13. Ook beweging kan je libido boosten en helpen om stress te verminderen, wat betekent dat je vaker in de mood zal zijn voor seks.

14. Wees trouw aan jezelf. Laat jezelf niet in de wind slaan of je ondermijnd, verwaarloosd of genegeerd worden door je partner.

15. Verleg je grenzen een beetje. Ook al heb je niet echt zin in seks, maar ben je toch bereid om ervoor te gaan, dan kan je het eigenlijk nog best leuk vinden. Probeer niet in de val te lopen door geen moeite te doen.

16. Heb plezier. Is je leven steeds gewoner aan het worden, dan is het geen wonder dat de vlam gedoofd is. Wanneer was de laatste keer dat je het leuk had? Ga eens naar de film, of de dierentuin. Probeer eens een nieuw restaurant of een sportles. Die nieuwe, positieve dingen kunnen je uitgedoofde relatie nieuw leven inblazen.

17. Verwelkom je partner als die thuiskomt. Het doet er niet toe vanwaar je partner komt, zij het Timboektoe of gewoon even boodschappen doen, als jij en je partner terug samenkomen toon dan dat je daar plezier van hebt! Een simpele ‘hallo’ kan al voldoende zijn, maar beter nog, ga ernaartoe, geef een knuffel en een kus en vraag je partner naar zijn of haar dag. Roep niet gewoon ‘hoi’ zonder te stoppen waar je mee bezig bent.

18. Flirt. Weet je zelf wel nog hoe je moet flirten? De kans bestaat dat als je in een relatie zit die al een tijdje blijft duren, je al lang niet meer geflirt hebt. Probeer het eens en toon hoe aantrekkelijk je je partner vindt.

19. Maak het meer sexy door een erotisch boek te lezen of samen naar een seksueel getinte film te kijken om in de mood te komen. Bespreek momenten waarin je het meest opgewonden bent, of de beste seks die je samen had. Creëer een fantasie waarin je je samen kan laten gaan.

20. Besef dat alle relaties hun ups & downs kennen, maar dat je met een beetje moeite, energie en liefde van beide kanten, zelfs de minst goede periodes overleeft.

Bron: Mariepure.