Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

3 relatieproblemen die élk koppel herkent (en zo los je ze op!)

doorBirte Govartsop 02/06/2020

Hoe goed jullie relatie ook zit, elk koppel heeft af en toe een dip(je). In dit artikel kaarten wij de meest voorkomende relatieproblemen aan en geven we tips om ze op te lossen.

1. Jullie leven op automatische piloot

Het probleem: Jullie leven bestaat voornamelijk uit 'eat, sleep, repeat' en jij vraagt je af of er nog wel genoeg spontaniteit in jullie relatie zit.

Zo pak je het aan: Stap 1: maak plannen om in de toekomst samen iets fantastisch te ondernemen, zoals jullie huwelijksreis naar Bali opnieuw maken of een vakantiehuisje in de Ardennen kopen en opknappen. Hoe wild jullie plannen ook zijn, samen over iets fantaseren zal jullie opnieuw dichter bij elkaar brengen. Stap 2: maak elke week tijd om samen iets te doen. Of jullie nu elke dinsdag iets kleins gaan eten in de brasserie om de hoek of elke donderdagavond samen een gin-tonic drinken wanneer de kinderen in bed liggen, je zal zien dat het deugd doet om elke week een beetje quality time in te lassen.

2. Er zit sleur in jullie seksleven

Het probleem: De wittebroodsweken zijn (al lang) voorbij en vaak verkiezen jullie een goede nachtrust boven een stomende vrijpartij.

Zo pak je het aan: Het klinkt alles behalve romantisch, maar maak écht tijd om te vrijen. Zet desnoods elke week op hetzelfde tijdstip het woordje 'seks' in je agenda, zodat je ook het lichamelijke aspect van jullie relatie niet uit het oog verliest. Het is pas wanneer je regelmatig met elkaar tussen de lakens duikt, dat je ontdekt dat seks geen verplichting is, maar net héél erg plezierig. De eerste stap naar een beter seksleven is dus heel simpel: seks hebben!

3. Jullie zijn het oneens over een belangrijke kwestie

Het probleem: Of het nu gaat om samenwonen, trouwen, een huis kopen of kinderen krijgen, jij en je man zijn op een belangrijk punt in jullie relatie beland, maar hebben allebei een andere mening. En daar krijg jij stress van!

Zo pak je het aan: Praat met je partner. Vertel hem of haar heel eerlijk wat je wil, en waarom, en vraag aan hem of haar om hetzelfde te doen. Blijkt na het gesprek - of na een reeks gesprekken - dat jullie heel andere dingen willen in het leven en geen van beiden bereid zijn een compromis te sluiten, dan is het een goed idee om een relatietherapeut in te schakelen.