Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

4 wetenschappelijke redenen om meer seks te hebben

doorNele Annemansop 20/01/2017

Heb jij net dat tikkeltje meer motivatie nodig om meer tijd door te brengen tussen de lakens? Hier vier verrassende redenen waarom je volgens de wetenschap meer seks zou moeten hebben.


1. Om je geheugen te stimuleren
Uit recent Canadees onderzoek blijkt dat seks een positief effect heeft op je hersenen, en meer bepaald op je geheugen. Eerder bleek ook al uit een onderzoek bij muizen dat veel seks een gunstige invloed heeft op het aanmaken van neuronen in de hippocampus. Dat hersengebied staat in verband met het geheugen doordat het betrokken is bij het opslaan van nieuwe herinneringen

2. Om zwanger te worden, maar niet voor de reden die jij denkt
Dat je door regelmatig seks te hebben, sneller zwanger raakt wist je waarschijnlijk al. Maar wist je dat het ook belangrijk is om buiten je vruchtbare periode regelmatig te vrijen? Bij vrouwen die ook buiten hun vruchtbare periode vaak seks hebben, verandert hun immuunsysteem waardoor ook de kans op zwangerschap vergroot. Normaal gezien beschermt je lichaam je tegen bedreigingen of indringers zoals sperma of een groeiende embryo. Dat is natuurlijk niet goed als je zwanger wil worden. Bij vrouwen die veel seks hebben, worden er meer type 2 T-helpercellen gevonden. En het zijn net die cellen die je lichaam helpen om de bedreigingen van een zwangerschap te aanvaarden.

3. Om te kalmeren en stress te verminderen
Door seks reageert je lichaam minder sterk op stress. Zo hebben mensen die regelmatig seks hebben, minder last van pieken in hun bloeddruk in vergelijking met mensen die minder seksueel actief zijn. Dat komt omdat tijdens het vrijen of andere vormen van intimiteit het liefdeshormoon oxytocine vrijkomt. Daarvan is bewezen dat het je bloeddruk verlaagt en je stress vermindert.

4. Om pijn te verlichten
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat vaginale stimulatie een krachtig pijnblokkerend effect heeft dat enkele minuten tot meer dan een dag kan aanhouden. Seks leidt je dus niet alleen af van je ongemakken, maar blokkeert ook je pijnsignalen.