Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

5 natuurlijke middeltjes voor een hoger libido

doorSophie Vereyckenop 04/03/2020

Het is één van de meest gehoorde problemen bij seksuologen en relatietherapeuten: 'Mijn partner en ik hebben een verschillend libido', of 'Waarom heb ik geen zin in seks?' Wel: niemand heeft àltijd zin (tenzij in chocolade). Maar er zijn wel trucjes om wat vaker tussen de lakens te duiken. En die staan gewoon in je eigen tuin of keukenkast.

Groentjes knabbelen

Een hoog libido wordt vaak in één adem genoemd met aardbeien, chocolade en oesters. Maar ook groenten kunnen je seksdrive een boost geven. Volgens onderzoek zou een hoge cholesterol ertoe leiden dat je minder snel opgewonden raakt. Verdikte aderen zorgen voor een slechtere bloedsomloop, wat bij mannen bijvoorbeeld erectieproblemen met zich mee kan brengen, maar ook over het algemeen leidt tot minder gevoel. En laat dat nu net essentieel zijn om opgewonden te raken of een climax te bereiken. Het is dan ook geen overbodige luxe om op je eetpatroon te letten. Geen dieet van oesters en chocolade dus, maar een romantisch diner dat bestaat uit verse groenten en kruiden uit je tuin. Ook look is goed voor de bloedsomloop, maar we kunnen ons goed voorstellen dat je dat omwille van andere redenen liever vermijd.

Minder met alcohol

Februari is er de ideale maand voor: ruil die gin tonic 's avonds in voor een ander soort beloning; je partner. Alcohol is niet alleen dodelijk voor je libido, het zorgt er ook voor dat je minder snel een hoogtepunt bereikt. Als dat geen perfect excuus is om tournée minérale voor een keer vol te houden?

Het mag pikant zijn

En niet alleen wat je lingerie betreft. Pikante kruiden staan erom bekend niet alleen je keel maar ook je lichaam in vuur en vlam te zetten. Ze bevatten immers de chemische stof capsaïcine. Die geeft niet alleen de pikante smaak aan pepers en pittige kruiden, maar zorgt ervoor dat het gelukshormoon endorfine vrijkomt. En dat is dan weer een voordeel in de slaapkamer.

Ga sporten

Niet in je keukenkast, wél in je kleerkast: haal je sportschoenen van onder het stof. Jezelf in het zweet werken heeft verschillende voordelen: je conditie gaat erop vooruit, net als jullie seksleven. Dat komt omdat sporten er eveneens voor zorgt dat endorfines vrijkomen en mensen met een actieve levensstijl zich over het algemeen beter voelen. Wil je er de meeste (verboden) vruchten van plukken? Dan zijn cardio-sporten zoals lopen, fietsen en zwemmen de beste optie. Die maar verbeteren immers ook de bloedsomloop.

Brand een kaarsje

Niet opdat iemand daarboven je als bij toverslag een hoog libido kan bezorgen. Wel omdat bepaalde geuren een invloed hebben op ons gemoed. Kaneel bijvoorbeeld, maar ook vanille en muskus. Vrouwen zijn immers veel gevoeliger voor geuren dan mannen. En baat het niet? Dan is zo'n flakkerend kaarslicht alsnog erg romantisch. Wie weet wat daarvan komt?