Aha, daarom gebruiken we de populairste dating-app van het moment
De tijd dat Tinder een goed verzwegen en goed weggestopt geheim was, ligt voorgoed achter ons. Even samen met je vriendin swipen op de trein, of met collega's lachen omdat de vangst van de dag een ware zeemeerman blijkt (ja, dat laatste is gebaseerd op ware feiten): Tinder is anno 2018 helemaal ingeburgerd. Heb jij de app op je smartphone staan? Dan ben je niet alleen, want vier jaar geleden al overschreed de applicatie de kaap van de 50 miljoen gebruikers wereldwijd. En dit zijn de redenen waarom zij de app gebruiken.

Voor wie nog niet te maken kreeg met de app: in tegenstelling tot datingsites - die je ellenlange vragenlijsten doen invullen - , maak je bij Tinder een account aan met je Facebookprofiel. Zo begeef je je in enkele kliks in de wereld van het altijd brandende vlammetje, waar je 500 tekens hebt om over jezelf te vertellen. Je foto's zeggen de rest, luidt de redenering. Meteen ook de reden waarom Tinder vaak als een vleeskeuring bestempeld wordt. Om die reden kreeg de app de voorbije jaren al veel kritiek te verduren. Vanity Fair bestempelde Tinder bijvoorbeeld als een 'hookup app', oftewel een app om scharrels mee te scoren. Ook andere media belichten Tinder voornamelijk in datzelfde licht.
Het vormde de aannleiding voor het Grote Tinderproject, een online bevraging die Elisabeth Timmermans, postdoctoraal onderzoeker aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam, in 2015 uit de grond stampte. Op basis van de antwoorden van meer dan 3000 Tindergebruikers, vier verschillende studies, en in samenwerking met Elien de Caluwé, assistent professor aan de Universiteit van Tilburg, ontwikkelde Timmermans de Tindermotievenschaal. Zij ontdekte dertien redenen om Tinder te gebruiken. Amusement blijkt de voornaamste: De meeste respondenten gaven aan Tinder te gebruiken als vorm van entertainment wanneer ze zich verveelden. Meteen daarna bleek nieuwsgierigheid de belangrijkste drijfveer: heel war respondenten installeerden de app op om smartphone louter om te weten te komen hoe die precies werkte. Het sociale aspect neemt de derde plaats in, wat betekent dat heel wat gebruikers de app in de eerste plaats als een tool zien om nieuwe vrienden te maken. En, verrassend: het relatiemotief bekleed de vierde plaats in de lijst. Lik op stuk voor de criticasters die het voornamelijk als een onenightstand-app zien, aangezien casual seks pas op de elfde plaats staat.
We zetten alle motieven nog even op een rij volgens hun populariteit:
1. Amusement
2. Nieuwsgierigheid
3. Het sociale aspect
4. Zoektocht naar liefde
5. Ego boost
6. Afleiding
7. Leren flirten
8. Holebi
9. Groepsdruk
10. Reizen
11. Casual seks
12. Om de ex te vergeten
13. Om erbij te horen