Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Betere luisteraar worden? Stop met advies te geven

doorNele Annemansop 13/10/2017

Je beste vriendin heeft dringend nood aan een luisterend oor, dus trek je ernaartoe - met een fles wijn - en aanhoor je haar verhaal. Je zet je telefoon op stil en onderbreekt haar niet. Goed zo! Toch is er nog een ding dat je kan doen om een betere luisteraar te zijn.

En dat is geen advies geven. Als iemand naar jou stapt voor een luisterend oor, dan heeft die persoon meestal gewoon nood om te ventileren. Jij fungeert op dat moment het liefst als een spons: je neemt braafjes alle details over de ruzie met hun partner, de moeilijkheden op hun werk of de urenlange file waarin ze stonden op en dat zonder met een kant-en-klare oplossing op de proppen te komen. Want hoewel het goed is om als luisteraar vragen te stellen, hoef je de problemen van een ander niet op te lossen. Hou je advies - hoe goed het ook mag zijn - dus voor jezelf. Als je te vaak met een oplossing komt opdraven, bestaat de kans dat andere zich helemaal niet gehoord voelt, en dat is toch net wat je niet wil?

Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, want moet je je vriendin dan niet helpen? Natuurlijk wel, maar alleen als ze een tweede of derde keer met hetzelfde probleem bij jou komt aankloppen. Tot dan laat je ze het best gewoon wat stoom afblazen. Die ‘Ik heb geen advies nodig, ik wil gewoon even klagen’-momenten overkomen ons en jou ook, dus ga naast je vriendin zitten, relax en slorp het op. Je vriendin zal je dankbaar zijn.