Gezond en gelukkig leven begint hier en nu

Abonneer

Daarom zijn getrouwde koppels gezonder dan singles

doorNele Annemansop 28/02/2017

Hoewel je echtgenoot je misschien af en toe horendol maakt, heeft getrouwd zijn ook tal van gezondheidsvoordelen, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Verschillende studies wezen al uit dat getrouwde koppels gezonder zijn dan singles, gescheiden mensen of weduwen. Tot nog toe was het gissen naar de reden, maar nu hebben onderzoekers van de Carnegie Mellon University de verklaring gevonden.

Uit hun studie bij 572 volwassenen tussen de 21 en 55 jaar blijkt namelijk dat getrouwde mensen een lagere cortisolwaarde hebben dan alleenstaanden. Cortisol is een hormoon dat door je bijnieren wordt aangemaakt als reactie op stress. Daarom staat het ook wel beter bekend als het stresshormoon. Een voortdurend hoog cortisolgehalte zorgt ervoor dat we sneller te maken krijgen met ontstekingen omdat het hormoon de manier waarop ons lichaam omgaat met ontstekingen, verstoort. Daardoor loop je een verhoogd risico op allerlei ziekten zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Met andere woorden: getrouwde koppels zijn minder vatbaar voor stress en dus ook gezonder. Vooral de zekerheid van een vaste relatie en de toewijding naar elkaar zou voor minder stress zorgen.